F-35: To ατύχημα στο Τέξας μείωσε τις παραδόσεις μαχητικών το 2022 – Νέα παραγγελία από τις ΗΠΑ για 127 αεροσκάφη

Η Lockheed Martin ανακοίνωσε χθες ότι διέκοψε τις παραδόσεις νέων F-35 Joint Strike Fighters εν μέσω έρευνας για την αιτία ατυχήματος του F-35B σε διάδρομο του Τέξας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η διακοπή σημαίνει ότι η Lockheed παρέδωσε λιγότερα F-35 από τα 148 που είχαν οριστεί από συμβάσεις το 2022.

«Ήμασταν σε καλό δρόμο για να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για την παράδοση» πριν από το ατύχημα του F-35B στις 15 Δεκεμβρίου, είπε η εκπρόσωπος της εταιρείας. «Ωστόσο, δεδομένης της παύσης παράδοσης, παραδώσαμε 141 αεροσκάφη».

Το Πεντάγωνο και η Lockheed Martin ανακοίνωσαν επίσης χθες Παρασκευή ότι οριστικοποίησαν ένα συμβόλαιο αξίας έως και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση έως και 398 F-35 για Αμερικανούς και διεθνείς πελάτες στις επόμενες τρεις παρτίδες του προγράμματος, από τις παρτίδες 15 έως 17. Ωστόσο, η σύμβαση εγγυάται μόνο παρτίδες 15 και 16, με επιλογή για την παρτίδα 17.

«Αυτή η τροποποίηση προσθέτει περιθώρια για την προμήθεια 127 αεροσκαφών F-35 Lot 16», ανέφερε το Πεντάγωνο σε δήλωσή του. Η σύμβαση θα περιλαμβάνει επίσης τα πρώτα F-35 για το Βέλγιο, τη Φινλανδία και την Πολωνία, ανέφερε η Lockheed Martin.

«Τα αεροσκάφη της παρτίδας 15-17 θα είναι τα πρώτα που θα περιλαμβάνουν το Technical Refresh-3 (TR-3), το εκσυγχρονισμένο υλικό που απαιτείται για την τροφοδοσία των δυνατοτήτων του Block 4. Το TR-3 περιλαμβάνει έναν νέο ενσωματωμένο επεξεργαστή πυρήνα με μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ, μια πανοραμική οθόνη πιλοτηρίου και μια βελτιωμένη μονάδα μνήμης.

Αυτά τα αεροσκάφη θα προστεθούν στον αυξανόμενο παγκόσμιο στόλο, επί του παρόντος στα 894 αεροσκάφη μετά από 141 παραδόσεις φέτος», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Με πληροφορίες από: Defense News / Lockheed martin