Η εγγύς αεροπορική υποστήριξη (CAS) από τις αεροπορικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του NATO θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των ουκρανικών στρατευμάτων στο ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης, με τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 να αποτελούν «αιχμή του δόρατος».
Η Ουκρανία είναι ήδη οπλισμένη με αντιαρματικούς πυραύλους Javelin αμερικανικής παραγωγής για να αντιμετωπίσει ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα. Ένας συνδυασμός βομβαρδιστικών, αεροσκαφών αναγνώρισης, drones και επανδρωμένων μαχητικών θα ήταν χρήσιμος για την παροχή αεροπορικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Πέρα από το «θρυλικό» μαχητικό A-10 Warthog, που είναι γνωστό ως πλεονέκτημα για την εγγύς αεροπορική υποστήριξη (CAS), νεότερα μαχητικά όπως το F-35A Lightning II, το F-22 Raptor και άλλα αεροσκάφη του NATO θα μπορούσαν επίσης να συνεισφέρουν.
«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η εγγύς αεροπορική υποστήριξη δεν αποτελείται από ένα αεροσκάφος, αλλά είναι μια ολόκληρη αποστολή», δήλωσε στο National Interest σε συνέντευξή του ο απόστρατος Υποστράτηγος David Deptula. «Το να πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει μόνο με ένα A-10 είναι αναχρονιστικό και επικίνδυνο, αλλά έχουμε αναπτύξει τις ικανότητες μας για να διεξάγουμε τέτοιου είδους αποστολές» δήλωσε ο ίδιος.
Το F-35 είναι ικανό να παρέχει εγγύ αεροπορική υποστήριξη στο έδαφος χρησιμοποιώντας την ταχύτητά του, τα κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας αέρος-εδάφους και την ικανότητα ελιγμών σε χαμηλό υψόμετρο. Ένα F-35 θα μπορούσε επίσης να κάνει ελιγμούς αρκετά κοντά στο έδαφος για να εκτοξεύσει το πυροβόλο των 25 χιλιοστών του σε ρωσικά τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα ή δυνάμεις εν κινήσει.
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας «θα τα βρουν σκούρα» με τα F-35
Αυτά τα αεροσκάφη έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε αποστολές CAS. Το F-22 χρησιμοποιήθηκε σε αποστολές μάχης στη Συρία, ενώ το F-35 αναπτύχθηκε αρχικά για να καλύπτει τέτοιες αποστολές. Όπως είπε ο Deptula, αεροσκάφη όπως αυτά είναι οπλισμένα με όπλα ακριβείας και αισθητήρες μεγάλης εμβέλειας για να καταστρέψουν τις εχθρικές δυνάμεις.
«Συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε τις δυνάμεις μας για να είναι σε ετοιμότητα να υποστηρίξουν εγγύς αεροπορικές αποστολές, σε μεγάλο βαθμό με τους εταίρους μας σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε στρατηγός Jeffrey L. Harrigian, Διοικητής της Αμερικανικής Αεροπορίας στην Ευρώπη.
«Έχουμε συνεχή αλληλεπίδραση με τους συμμάχους μας από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο και ακόμη και στη Ρουμανία, το οποίο έχει μας επέτρεψε να διατηρήσουμε τις δυνατότητές μας εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στο σωστό επίπεδο και να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ετοιμότητά μας».
Οι δυνατότητες της ρωσικής αεράμυνας έχουν επίσης σημασία σε αυτή την «εξίσωση». Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το NATO δημιουργήσουν αεροπορική υπεροχή με αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, οι Ρώσοι μπορεί να επιδιώξουν να αναπτύξουν συστήματα αεράμυνας για να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
Τα ρωσικά όπλα αεράμυνας μικρής εμβέλειας, τα οποία μπορούν σχεδόν να συγκριθούν με το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας, μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά των drones και των ελικοπτέρων, αλλά θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν ταχύτερα αεροσκάφη που πετούν σε μεγαλύτερα ύψη. Μια επαρκής παρουσία μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το NATO ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε ακόμη και να αποτρέψει τους Ρώσους από μια πιθανή επίθεση στην Ανατολική Ευρώπη.
Με πληροφορίες από: National Interest