Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα επιδιώξουν να αναβιώσουν μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος τον Νοέμβριο.
Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, τα ΗΑΕ θέλουν εδώ και καιρό το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος. Εάν οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση, τα ΗΑΕ θα ήταν το δεύτερο κράτος της Μέσης Ανατολής μετά το Ισραήλ που θα έχει τα F-35.
Ο Τραμπ είχε υπογράψει τη συμφωνία τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του το 2021, αλλά τα Εμιράτα ανέστειλαν τις συνομιλίες μέχρι το τέλος του έτους, αδυνατώντας να συμφωνήσουν με τους όρους με την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Οι πηγές ανέφεραν ότι σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο Τραμπ, τα ΗΑΕ θα επιδιώξουν την επανέναρξη των συνομιλιών, ζητώντας από τη νέα κυβέρνηση να εκπληρώσει την αρχική συμφωνία.
Μία από τις πηγές είπε ότι τα ΗΑΕ θα ζητήσουν από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ να «τιμήσει» τη συμφωνία του 2021.
Ο Τραμπ ενέκρινε τη συμφωνία 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιελάμβανε μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper.
Ωστόσο, μετά από μήνες συζητήσεων, τα Εμιράτα ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο του 2021 ότι είχαν αναστείλει τις συνομιλίες για τα F-35 με την κυβέρνηση Μπάιντεν, επικαλούμενοι «κυρίαρχους επιχειρησιακούς περιορισμούς», μεταξύ άλλων. Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δηλώσει έτοιμη να προχωρήσει, η διαδικασία έχει παραμείνει σε παύση.
Το Ισραήλ δεν αντιτίθεται στην πώληση
Πριν την «είσοδο» του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Ουάσιγκτον είχε απορρίψει αιτήματα για μαχητικά από χώρες της Μέσης Ανατολής, λόγω της πολιτικής που πρέπει να διασφαλίζει ότι το Ισραήλ θα διατηρεί στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι των γειτόνων του.
Όσο ο Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ είχε θερμές σχέσεις με τα πλούσια κράτη του Κόλπου.
Οι πηγές του Reuters από τα ΗΑΕ δεν ανέφερε τι θα έκαναν σε περίπτωση νίκης της Κάμα Χάρις στις προεδρικές εκλογές το Νοεμβρίου.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν κάποιες εντάσεις για ορισμένα ζητήματα μεταξύ ΗΠΑ και ΗΑΕ, όπως η απογοήτευση των Εμιράτων για τους όρους που έθεσε η κυβέρνηση Μπάιντεν για τη συμφωνία για τα F-35 και η πίεση των ΗΠΑ στα Εμιράτα για την αποφυγή των κυρώσεων στο Ιράν και τη Ρωσία από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Αμερικανοί νομοθέτες είχαν αμφισβητήσει εάν η απόκτηση F-35 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα υπονόμευε το στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ, αν και αξιωματούχοι των Εμιράτων είπαν ότι οι διπλωματικές σχέσεις που έχει καλλιεργήσει τελευταία με το Ισραήλ θα έπρεπε να έχουν εξαλείψει αυτές τις ανησυχίες. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν αντιτίθεται στη συμφωνία και έχει προμηθεύσει συστήματα αεράμυνας στα ΗΑΕ.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν και για τις σχέσεις των ΗΑΕ με την Κίνα
Τα ΗΑΕ, τα οποία έχουν αμερικανικής κατασκευής F-16 και γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-9, έχει στενούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Πεκίνο που επεκτάθηκαν πρόσφατα σε κοινές ασκήσεις της πολεμικής αεροπορίας.
Τα ΗΑΕ έχουν αγοράσει κινεζικά αεροσκάφη «ελαφριάς επίθεσης» και η υποδομή επικοινωνιών των ΗΑΕ χρησιμοποιεί κινεζική τεχνολογία που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμερικανικών στρατιωτικών συστημάτων. Το Άμπου Ντάμπι έχει παραγγείλει επίσης μαχητικά Rafale γαλλικής κατασκευής.
Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες αρχείου Reuters