F-35 στην «πρώτη γραμμή»: Ολλανδικά stealth μαχητικά αναπτύσσονται στην Πολωνία

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας θα αναπτύξει στην Πολωνία συνολικά οκτώ stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, για να υποστηρίξει την επιχείρηση «Enhanced Air Policing» του NATO, η οποία θα διαρκέσει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023, σε μια χρονική συγκυρία που ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια κρίσιμη καμπή.

Ειδικότερα, τέσσερα ολλανδικά F-35 θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση αποστολών όπως περιπολίες και την αστυνόμευση εναέριου χώρου της Πολωνίας και συνολικά κατά μήκους της ανατολικής πλευράς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ τα άλλα τέσσερα stealth μαχητικά θα συμμετάσχουν σε συνεκπαιδεύσεις και σε αεροπορικές ασκήσεις με άλλες συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις, στη διάρκεια των δύο αυτών μηνών.

«Με αυτά τα οκτώ σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, η Ολλανδία συμβάλλει στις αποστολές του NATO για την αποτροπή και, εάν απαιτείται, την υπεράσπιση του συμμαχικού εδάφους στην περιοχή της Βαλτικής», δήλωσε ο Ολλανδός Αντισμήναρχος Guido Schols και πρόσθεσε ότι « επιδεικνύουμε τη δέσμευσή μας στη Συμμαχία του NATO».

Τι είναι η επιχείρηση «Enhanced Air Policing» 

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αμυντικό «μέτρο», σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη του NATO αναπτύσσουν μαχητικά αεροσκάφη για να περιπολούν τον εναέριο χώρο άλλων συμμαχικών χωρών που είτε δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν από μόνες τους είτε, όπως εν προκειμένω, θα επωφεληθούν από την υποστήριξη και την αλληλεγγύη, με την συνδρομή μέσων και δυνατοτήτων.

Ο στόχος αυτής της αποστολής είναι να διασφαλίσει την ακεραιότητα του εναέριου χώρου του NATO και να προστατεύσει τα μέλη της Συμμαχίας από ενδεχόμενες αεροπορικές απειλές. Αυτή η αποστολή εκτελείται με διάφορες χώρες της Συμμαχίας να αναλαμβάνουν εκ περιτροπής την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών μαζί με προσωπικό υποστήριξης.