Η υπόθεση των F-35 στην Τουρκία φαίνεται πως έληξε και μάλιστα με «άδοξο» τρόπο για τον Ερντογάν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν επισήμως απόψε ότι απομακρύνουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.
Η απόφαση ήταν αναμενόμενη αφού η Τουρκία άρχισε να παραλαμβάνει το προηγμένο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, την προηγούμενη εβδομάδα.
Η επίσημη ανακοίνωση
Τα πρώτα κομμάτια του ρωσικού συστήματος μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην αεροπορική βάση Μουρτέντ, στα βορειοδυτικά της Άγκυρας, την περασμένη Παρασκευή, σφραγίζοντας έτσι τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία.
«Οι ΗΠΑ και άλλοι εταίροι στο πρόγραμμα των F-35 είναι ευθυγραμμισμένοι στην απόφαση να αναστείλουν (τη συμμετοχή) της Τουρκίας στο πρόγραμμα και να ξεκινήσουν τη διαδικασία για να απομακρύνουν επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα», δήλωσε η Έλεν Λορντ, η υφυπουργός Άμυνας που είναι αρμόδια για τις προμήθειες και την τεχνολογία.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αμερικανική πλευρά είχε επανειλημμένα καταστήσει σαφές το ποιες μπορεί να είναι οι δυνητικές επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη.
Οι προφητικές ενδείξεις
Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, που είχε αναφερθεί στις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, όπου είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
«Ο υπουργός και ο πρόεδρος εξετάζουν όλο το εύρος των επιλογών που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία CAATSA. Νομίζω ότι από αυτό εδώ το βήμα έχουμε καταστήσει αρκετά σαφές το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες. Και νομίζω ότι είδατε αυτές τις συνέπειες σήμερα, όταν ο πρόεδρος μίλησε για την αδυναμία πλέον της Τουρκίας να έχει τα F-35.
Όσον αφορά το ποιες κυρώσεις θα επιλεχθούν, δεν τις ανακοινώνουμε εκ των προτέρων. Αλλά να γνωρίζετε ότι ο υπουργός προφανώς εξετάζει και εργάζεται σε αυτό το θέμα με τον πρόεδρο», σημείωσε η εκπρόσωπος.
Το ενδεχόμενο «εξαίρεσης» που είχε πέσει στο τραπέζι
Σε ερώτηση για το αν ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται κάποιο ενδεχόμενο πλάνο για μια πιθανή εξαίρεση (waiver) της Τουρκίας από τις επιπτώσεις του CAATSA, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα σέβεται την αμερικανική νομοθεσία.
Η ίδια είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω σε ποια λύση αναφέρεστε. Πιστεύω ότι όλοι μπορούμε με μια διαδικτυακή αναζήτηση να δούμε τις κυρώσεις CAATSA και να δούμε τις 12 επιλογές που υπάρχουν εκεί και τι μπορεί να γίνει με αυτή τη νομοθεσία.
Και νομίζω ότι ο υπουργός και ο πρόεδρος θα λάβουν μια απόφαση με βάση το τι πρέπει να κάνουν σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ και μόλις λάβουν αυτή την απόφαση, σίγουρα θα σας ενημερώσουμε όλους».
Υπενθυμίζεται ότι το λεγόμενο «waiver» είναι ένα παράθυρο της νομοθεσίας CAATSA που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει κυρίως μη νατοϊκές χώρες, όπως η Ινδία, οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες για να απεξαρτηθούν από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις που έχουν από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ