F-35: Οι ΗΠΑ «κρατάνε» 5 εκατομμύρια για κάθε μαχητικό από την Lockheed Martin μέχρι να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση TR-3

Οι παραδόσεις των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στον αμερικανικό στρατό ξεκίνησαν, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακρατεί την τελική πληρωμή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε αεροσκάφος μέχρι την ολοκλήρωση της τεχνολογικής αναβάθμισης TR-3, δήλωσε την Πέμπτη το Γραφείο Κοινού Προγράμματος F-35 (JPO).

«Έχουμε συμφωνήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις με τη Lockheed Martin. Ως μέρος της συμφωνίας, περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος παρακρατούνται και θα αποδεσμευτούν όταν θα παραδοθεί η ικανότητα μάχης», δήλωσε εκπρόσωπος του JPO.

Το F-35 κοστίζει κατά μέσο όρο 82,5 εκατομμύρια δολάρια το καθένα για την παραλλαγή F-35A που θα παραδοθούν μέχρι το 2025. Η παραλλαγή σύντομης απογείωσης και προσγείωσης «Β» και η παραλλαγή «C» του Πολεμικού Ναυτικού για χρήση σε αεροπλανοφόρα κοστίζουν κατά μέσο όρο 109 εκατομμύρια δολάρια και 102,1 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Η πολύμηνη καθυστέρηση στις παραδόσεις των stealth μαχητικών ήταν αποτέλεσμα των τεχνικών προβλημάτων με την αναβάθμιση TR-3, η οποία σε μια σειρά βελτιώσεων λογισμικού και υλικού στο F-35 που δίνουν στα μαχητικά καλύτερες οθόνες, μνήμη υπολογιστή και επεξεργαστική ισχύ.

Χθες Πέμπτη, το JPO και η Lockheed Martin ανέφεραν ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία για την αποδοχή και την παράδοση αεροσκάφους με δυνατότητα Technology Refresh 3 (TR-3) με δυνατότητες εκπαίδευσης, αλλά όχι με την πλήρη ικανότητα μάχης.

Τα πρώτα δύο αεροσκάφη με το αναβαθμισμένο TR-3 παραδόθηκαν στα τέλη Ιουλίου, όπως είχε γράψει και το OnAlert.gr, τα οποία έχουν την περιορισμένη ικανότητα εκτέλεσης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Το Πεντάγωνο έφτασε «στο αμήν» με τις καθυστερήσεις, και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο για την πλήρη αναβάθμιση του TR-3 για να ολοκληρωθούν οι δοκιμές, καθώς τα μαχητικά «στιβάζονται» στην άσφαλτο σε μια εγκατάσταση της Lockheed Martin στο Τέξας, όπου ενδέχεται να υποστούν ζημιές από τις καιρικές συνθήκες.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν «κρούσει» τον κώδωνα στην κατασκευάστρια εταιρεία μήνες πριν, αφού διαπίστωσαν ότι είχε αρχίσει να «ξεμένει» από χώρο αποθήκευσης για μαχητικά που δεν έχουν ακόμα παραδοθεί στον αμερικανικό στρατό.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου