F-35: Οι γυναίκες πιλότοι της RAF δεν μπορούν να πετάξουν τα stealth μαχητικά λόγω… βάρους

Ο αρχηγός της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας αποκάλυψε ότι η RAF δεν διαθέτει κατάλληλο κράνος για να επιτρέψει σε γυναίκες – και άντρες που δεν είναι αρκετά βαρείς– να πετούν με τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Sir Mike Wigston, παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια «θλιβερή ποικιλομορφία των φύλων» στο πλήρωμα αεροσκαφών και, ιδιαίτερα, στο πλήρωμα του stealth μαχητικού.

Στην Επιτροπή Άμυνας του βρετανικού Κοινοβουλίου τέθηκαν ερωτηματικά για το γιατί δεν υπάρχουν γυναίκες που να έχουν ακόμη τα προσόντα για να πετάξουν το F-35 και αν αυτό οφειλόταν στο θέμα του βάρους του κράνους.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου Αεροπορίας παραδέχτηκε ότι ένα «ελαφρύτερο κράνος, που θα επέτρεπε σε ελαφρύτερα πληρώματα, όχι μόνο γυναίκες, να πετάξουν το F-35… θα είχε προβλήματα ασφάλειας». «Δεν θα δίνει στον πιλότο την προστασία που έχει το άλλο κράνος», υποστήριξε.

«Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, υπάρχουν επαρκείς λόγοι ασφαλείας για να πούμε αυτό είναι το ελάχιστο όριο βάρους για το Lightning και, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα ή κάποιος άλλος, αυτό ισχύει», πρόσθεσε.

Επίσης, επέστησε την προσοχή σε ένα «πολύ πιο θεμελιώδες πρόβλημα, το οποίο είναι η έλλειψη γυναικών που προέρχονται από την πτητική εκπαίδευση».

Η RAF αντιμετωπίζει προβλήματα με την εκπαίδευση των πιλότων της εδώ και χρόνια. «Αν υπήρχες αρκετές γυναίκες έτοιμες να πετάξουν το F-35, θα σκεφτόμουν να τους παραγγείλω ένα διαφορετικό κράνος κατά περίπτωση», δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Προς το παρόν, μόνο πιλότοι που ζυγίζουν περισσότερο από 70 κιλά επιτρέπεται να φορούν το κράνος Gen III για το αεροσκάφος F-35 λόγω της πολύπλοκης τεχνολογίας και του τοποθετημένου συστήματος οθόνης, που του προσφέρει βάρος πέντε κιλών. Η βρετανική ΠΑ φοβάται ότι το πολύ βαρύ κράνος θα προκαλεί τραυματισμούς στον αυχένα των ελαφρύτερων πιλότων.

Πηγή: forces.net