Μετά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ενδεχόμενο αγοράς των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, άλλος πιθανός αγοραστής φαίνεται να είναι η Νότια Κορέα, με τον Πρόεδρο Τραμπ να έχει αναλάβει προσωπικά το χρέος για να «κλείσει την συμφωνία».
Το πρόγραμμα του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ, έχει πλέον «άλλο αέρα» μετά και την ιστορική μείωση του κόστους παραγωγής ανά μονάδα, στην οποία συμφώνησαν το Πεντάγωνο και η Lockheed Martin, με τη Νότια Κορέα να είναι η επόμενη χώρα που ο Πρόεδρος Τραμπ θέλει να πουλήσει τα F-35.
Οι Korea Times, ανέφεραν ότι ο Τραμπ αναμένεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο Moon Jae-in να αγοράσει και άλλα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35A στην προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής G20, όπου οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν.
Ο Τραμπ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια νέα προσωπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας στις 30 Ιουνίου για να συζητήσει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να διερευνήσει τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας ασφαλείας τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ποια η «τακτική» του Τραμπ
Αναλυτές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αναφέρει την αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την Κορέα «ξανά» όπως έκανε σε προηγούμενη σύνοδο κορυφής στις 12 Απριλίου, ενώ αυτή την φορά θα «πέσει στο τραπέζι» το ενδεχόμενο νέας αγοράς F-35 από την Σεούλ.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε συμφωνία για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο πλαίσιο Foreign Military Sales (FMS) αξίας περίπου 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα δύο πρώτα stealth αεροσκάφη να «πατούν» Σεούλ στα τέλη του Μαρτίου.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Νότιας Κορέας που είναι αρμόδιο για τα εξοπλιστικά προγράμματα, Park Jeong-eun, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός για πρόσθετες αγορές των μαχητικών F-35As βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μια πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και της Lockheed Martin φαίνεται πως άλλαξε ριζικά τα δεδομένα για το κόστος παραγωγής ενός F-35, καθώς υπολογίζεται πως η τιμή του F-35A θα ανέρχεται στα 81 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με 89,2 εκατομμύρια δολάρια, όπως κόστιζε στην προηγούμενη σύμβαση παραγωγής.
Με τις εννέα χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35 (Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ολλανδία, Τουρκία, Καναδάς, Δανία, Νορβηγία και Αυστραλία), το stealth μαχητικό αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο διεθνούς συνεργασίας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμαχικών κρατών.
Μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στην διαδικασία παραγωγής και το εκτιμώμενο κόστος αυτής, ανοίγει ο δρόμος για την ενδεχόμενη πώληση του μαχητικού σε νέες περιοχές και αγοραστές, όπως η Πολωνία αλλά και η Ελλάδα.
Πηγή: Defence Blog