F-35: Μήλον της έριδος για Νότια και Βόρεια Κορέα

Τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι η χώρα θα αναπτύξει και θα δοκιμάσει «ειδικά όπλα» για να καταστρέψει τα νέα αεριωθούμενα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Νότιας Κορέας.

Σε δήλωση που καταγγέλλει τη Σεούλ για την πρόσφατη απόκτηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, προχώρησε ένα διευθυντικό στέλεχος του Ινστιτούτο Αμερικανικών Μελετών του Υπουργείου Εξωτερικών, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμο.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν υπάρχει περιθώριο αμφιβολιών ότι η παράδοση των F-35A, αυτών των θανατηφόρων όπλων, αποσκοπεί στην εξασφάλιση στρατιωτικής υπεροχής στις γειτονικές χώρες της περιοχής και δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας στην χερσόνησο καθώς καθιστούν τα σενάρια εισβολής πιθανά»

Τις κινήσεις της Νότιας Κορέας δεν άφησαν αναπάντητες οι Βόρειοι γείτονες τους: «Εμείς, από την πλευρά μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αναπτύξουμε και να δοκιμάσουμε νέα ειδικά όπλα για να καταστρέψουμε εντελώς τα θανατηφόρα όπλα με τα οποία ενισχύθηκαν στη Νότια Κορέα», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επικαλούμενο κυβερνητικό ερευνητή.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε συμφωνία για την προμήθεια 40 μαχητικών F-35 σε μια συμφωνία πώλησης στρατιωτικών εξοπλιστικών συστημάτων (FMS) αξίας περίπου 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Νότια Κορέα παρέλαβε τα πρώτα δύο F-35 της συγκεκριμένης συμφωνίας τον Μάρτιο, με περισσότερα να φτάσουν στην συνέχεια του έτους.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δεν απάντησε αμέσως στη δήλωση του Βορρά. Ωστόσο, κύκλοι αξιωματούχων ανέφεραν πως η συμφωνία θα προσχωρήσει κανονικά  με περίπου 10 από τα 40 αεροσκάφη θα παραδίδονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους: «Το σχέδιο ενσωμάτωσης των μαχητικών F-35A στη πολεμική μας αεροπορία προχωρά χωρίς δυσκολία, αλλά δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα απόκτησης τους» δήλωσε ο αξιωματούχος της Νότιας Κορέας.

Πηγή: Defence Blog