F-35: Μετά τα μεταχειρισμένα F-16, η Ρουμανία «γλυκοκοιτάζει» τα stealth μαχητικά

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, ανακοίνωσε σχέδια αγοράς μαχητικών F-35 της Lockheed Martin στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Οι νέοι τύποι αεροσκαφών που βρίσκονται στην υπηρεσία του Στρατού, ειδικά τα αεροσκάφη F-16, επιτρέπουν την εκτέλεση με υψηλή αποτελεσματικότητα όλων των ειδικών αποστολών. Ωστόσο, η διαδικασία εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα σταματήσει εδώ. εΕξετάζουμε το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας τύπου F-35», δήλωσε ο Πρόεδρος την Τετάρτη στην 71η αεροπορική βάση General Emanoil Ionescu στην κεντρική Ρουμανία.

Η Ρουμανική Πολεμική Αεροπορία αποτελείται σήμερα από 17 μαχητικά F-16 που το Βουκουρέστι αγόρασε μεταχειρισμένα από την Πορτογαλία για να αντικαταστήσει τα παλαιότερα MiG-21 Lancers. Τα MiG-21 θα καταργηθούν σταδιακά έως το 2024.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Υπουργός Άμυνας, Vasile Dincu, ζήτησε από το κοινοβούλιο να δώσει το πράσινο φως για την απόκτηση 32 μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 από τη Νορβηγία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξία αυτής της συμφωνίας υπολογίζεται στα 454 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα  354 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την προμήθεια των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 100 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την υλικοτεχνική υποστήριξη και τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των μεταχειρισμένων F-16, που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ.

Ο Ρουμάνος Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι εκτός από τη Νορβηγία, υπήρξαν συζητήσεις για την αγορά αεροσκαφών με χώρες όπως το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, από την οποία το Βουκουρέστι έχει αγοράσει ήδη 17 μεταχειρισμένα μαχητικά F-16 Block 15 MLU. Η Ρουμανία σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026 για να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες.

Με πληροφορίες από: Defense World