F-35: Μετά τα Eurofighter, η Γερμανία «ψάχνεται» για επιπλέον 8 αμερικανικά μαχητικά

Η Γερμανία εξετάζει την αγορά επιπλέον οκτώ stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 από την Lockheed Martin, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται μια πηγή του γερμανικού στρατού.

Το Βερολίνο εξετάζει το κόστος μιας τέτοιας αγοράς, είπε η πηγή, με το αεροσκάφος stealth να θεωρείται το πιο προηγμένο μαχητικό.

Το 2022, η Γερμανία ανακοίνωσε την παραγγελία 35 μαχητικών F-35, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και άλλων όπλων, για περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα αεροσκάφη, μαζί με τα νέα Eurofighter, θα αντικαταστήσουν τον γερασμένο στόλο των Tornado, το μόνο γερμανικό αεροσκάφος ικανό να μεταφέρει αμερικανικές πυρηνικές βόμβες που είναι αποθηκευμένες στη Γερμανία.

Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία (Luftwaffe) πετά τα Tornado από τη δεκαετία του 1980 και το Βερολίνο έχει σχέδια να τα καταργήσει σταδιακά μεταξύ 2025 και 2030.

Τα νέα F-35 θα σταθμεύουν σε αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Buechel της δυτικής Γερμανίας από το 2027 και θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο μεταφοράς των αμερικανικών πυρηνικών όπλων.

Τα πρώτα οκτώ F-35 έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2026.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανία θα παραγγείλει επιπλέον 20 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter.

Το Βερολίνο έχει δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο για την άμυνα, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη δεσμευθεί. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αύξηση του τακτικού αμυντικού προϋπολογισμού του 2025 στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις στην ομοσπονδιακή βουλή για τον προϋπολογισμό.

Υποστηρίζει ότι ο γερμανικός στρατός θα χρειαστεί σύντομα περισσότερα χρήματα διαφορετικά κινδυνεύει να παραλύσουν οι προμήθειες, καθώς απομένει ελάχιστη χρηματοδότηση για επενδύσεις.

Έτσι, δεν είναι σαφές που θα βρει τα χρήματα ο Σολτς για να ολοκληρώσει τις προμήθειες που ανακοίνωσε και αυτές που σχεδιάζει…