Υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Lockheed Martin, της εταιρείας που κατασκευάζει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, βρίσκεται στην Ελλάδα για συνομιλίες με στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στο επίκεντρο των επαφών βρίσκεται η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα, αλλά και οι δυνατότητες που θα προσφέρουν τα προηγμένα αεροσκάφη στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η απόκτηση των F-35 αναμένεται να «δώσει» στην Αθήνα την αεροπορική κυριαρχία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ο επικεφαλής του κλιμακίου της κατασκευάστριας εταιρείας, Γκρέγκορι Ούλμερ, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και περιέγραψε τις δυνατότητες που θα αναβαθμίσουν την μαχητική ικανότητα της ΠΑ.
Το μαχητικό πέμπτης γενιάς σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως «ιπτάμενο στρατηγείο» και να συντονίζει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, συνθέτοντας ένα ενιαίο πεδίο επιχειρήσεων. «Το αεροσκάφος επικοινωνεί με άλλα F-35 καθώς και με άλλα αντικείμενα στο πεδίο της μάχης, σε αέρα, θάλασσα, ξηρά, διάστημα και τον κυβερνοχώρο».
«Αντιλαμβάνεται το περιβάλλον απειλών, ορίζει τις δυνατότητες που υπάρχουν σε σχέση με την απειλή και οργανώνει τον τρόπο με την οποία θα την εξουδετερώσει», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόσωπος της Lockheed Martin. Θα λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος για την Πολεμική Αεροπορία, χάρη στη δυνατότητά του να ανταλλάσει πληροφορίες με τα F-16 Viper και τα Rafale.
Η Ελλάδα θα αποκτήσει την πιο σύγχρονη έκδοση TR-3
Η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός του μαχητικού το καθιστά ιδανικό για το περίπλοκο νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ.Ούλμερ, εάν ένα F-35 πετάει εντός οπτικής επαφής ενός άλλου F-35, τότε ό,τι βλέπει το ένα μαχητικό βλέπει και το άλλο. «Θα είναι τρομερά αποτελεσματικό σε ένα νησιωτικό περιβάλλον», πρόσθεσε.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει την πιο σύγχρονη εκδοχή του stealth μαχητικού, που θα ενσωματώνει όλες τις τελευταίες αναβαθμίσεις. Η Ελλάδα θα αποκτήσει την έκδοση TR-3 και θα διαθέτει λογισμικό Block 4, τα οποία προσφέρουν βελτιωμένες επικοινωνίες, βελτιωμένα ραντάρ, σύντηξη δεδομένων και ένα εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής, από το οποίο έχει αποκλειστεί η Τουρκία. Η Αθήνα έχει στείλει επίσημο αίτημα στην αμερικανική κυβέρνηση για την απόκτηση 20+20 μαχητικών F-35. Η απάντηση της αμερικανικής πλευράς αναμένεται τον Μάρτιο και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο μαχητικό αναμένεται να παραδοθεί το 2028.