F-35 και F-15EX θα αναπτύξουν μόνιμα οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία για την αποτροπή της Κίνας και της Ρωσίας

«Ηχηρό» μήνυμα αποτροπής στέλνουν οι ΗΠΑ στην Κίνα, στην Βόρεια Κορέα αλλά και στη Ρωσία, με την πρόσφατη ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, στην οποία αποκαλύπτεται η μελλοντική ανάπτυξη μαχητικών τύπου F-35 και F-15EX στην Ιαπωνία, με φόντο το θέατρο επιχειρήσεων του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ειδικότερα, το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε το σχέδιο αναβάθμισης αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει την αναβάθμιση της παρουσίας αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων σε αρκετές στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία, που αποσκοπεί στην ενίσχυση αφενός της περιφερειακής αποτροπής και αφετέρου της περιφερειακής σταθερότητας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF) θα αναπτύξει 36 προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15EX, τα οποία θα αντικαταστήσουν 48 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15C/D στην αεροπορική βάση Kadena, στην οποία θα μετασταθμεύουν εκ περιτροπής αεροσκάφη τέταρτης αλλά και πέμπτης γενιάς.

Επίσης, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα κάνει ριζικές αλλαγές στην αεροπορική βάση Misawa, αφού θα αντικαταστήσει 36 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 με 48 stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35. Από την άλλη, το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, θα αναπτύξει ικανό αριθμό stealth μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35B ώστε να υποστηρίζει τις επιχειρησιακές ανάγκες του με στόχο την άμυνα της Ιαπωνίας.