F-35: Ιστορική πρώτη προσγείωση stealth μαχητικών της USAF σε αυτοκινητόδρομο [vid]

Δύο stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) «έγραψαν ιστορία» κατά την διάρκεια της άσκησης «BAANA 2024» στη Φινλανδία, αφού πραγματοποίησαν προσγείωση στον αυτοκινητόδρομο Hosio, μια πρακτική την οποία έχουν τελειοποιήσει οι αεροπορικές δυνάμεις των σκανδιναβικών χωρών.

Ειδικότερα, τα συμβατικής έκδοσης stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 από την 48η Πτέρυγα Μάχης με έδρα την αεροπορική βάση Lakenheath της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), συμμετείχαν στην άσκηση και εκτέλεσαν το επιχειρησιακό σχέδιο ελιγμών «ACE – Agile Combat Employment», στο οποίο αυξάνουν την ικανότητα επιβίωσης από εχθρικές επιθέσεις, διατηρώντας την προβολή ισχύος τους.

 Με απλά λόγια, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αλλά και οι σύμμαχοι εντός NATO, μπορούν να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο ελιγμών σε περίπτωση που ο εχθρός, όπως για παράδειγμα η Κίνα και η Ρωσία, έχουν την ικανότητα να βομβαρδίσουν και να καταστρέψουν τις αμερικανικές και συμμαχικές αεροπορικές βάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούνται αυτοκινητόδρομοι και υπόγειες υποδομές, όπως τούνελ, από τα οποία μπορούν τα μαχητικά αεροσκάφη να απογειωθούν και να προσγειωθούν, ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία και η επιχειρησιακή τους ανάπτυξη σε συγκρούσεις υψηλής έντασης.

Σε ό,τι αφορά την άσκηση «BAANA 2024» στην Φινλανδία, οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις απέδειξαν ότι μπορούν να λειτουργούν και να συνεργάζονται με βάση τις αρχές του σχεδίου «ACE». Προσγειώσεις σε αυτοκινητόδρομο πραγματοποίησαν όχι μόνο τα αμερικανικά F-35, αλλά ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου Eurofighter Typhoon της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου Hawk της φινλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Με πληροφορίες από: Defense News