F-35: Ιστορική προσγείωση αμερικανικού stealth μαχητικού σε αυτοκινητόδρομο στη Φινλανδία [vids]

Άλλο ένα σημαντικό επίτευγμα για τα αμερικανικά stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, αφού ένα F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) προσγειώθηκε σε έναν αυτοκινητόδρομο στη Φινλανδία.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς προσγειώθηκαν σε αυτοκινητόδρομο αντί για αεροδιάδρομο στην Ευρώπη. Η προσγείωση ήταν μέρος της ετήσιας άσκηση «BAANA 2024», που διοργανλωνεται από τη Φινλανδική Πολεμική Αεροπορία.

Αυτή η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάσει τις συμμετέχουσες δυνάμεις για ταχεία διασπορά αεροσκαφών σε ολόκληρη τη χώρα σε περίπτωση σύγκρουσης, επιτρέποντας επιχειρήσεις από μη συμβατικές τοποθεσίες. Η άσκηση «BAANA 2024» ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου και ολοκληρώνεται σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου.

Αυτή η προσγείωση του F-35 δεν ήταν η πρώτη του είδους της, αφού το 2023 δύο νορβηγικά F-35A προσγειώθηκαν σε έναν αυτοκινητόδρομο της Φινλανδίας κατά τη διάρκεια της ίδιας άσκησης. Επίσης, το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ επιχείρησε με ένα F-35B, την παραλλαγή σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης, από ένα μικρό αυτοκινητόδρομο των ΗΠΑ.

Η ικανότητα των μαχητικών να προσγειώνονται και να απογειώνονται από έναν δρόμο αντί για μια αεροπορική βάση έχει υψηλή στρατηγικη αξία, καθώς οι αυτοκινητόδρομοι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως κρίσιμες εναλλακτικές τοποθεσίες για τις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, εάν οι κύριες βάσεις είναι σε κίνδυνο ή απρόσιτες, σε περίπτωση σύγκρουσης.

Φωτογραφία αρχείου