F-35: Η Τσεχία ξεκινάει διαπραγματεύσεις για την απόκτηση 24 μαχητικών – Ενδιαφέρον και από τη ROKAF

Η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας.

Τα αεροσκάφη πρόκειται να αντικαταστήσουν τα 14 Saab JAS 39 Gripens που λειτουργούν επί του παρόντος από τον τσεχικό στρατό, καθιστώντας την Τσεχία τη δεύτερη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, μετά την Πολωνία, που αποκτά τα μαχητικά της Lockheed Martin.

Η αξία της πιθανής συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε από το τσεχικό υπουργείο. Ο Τσέχος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει συνομιλίες για την αγορά νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης CV90 Mk IV (AFV) από τη σουηδική θυγατρική της BAE Systems. To ενδιαφέρον της Τσεχίας είχε εκδηλωθεί εδώ και αρκετό καιρό, ιδιαίτερα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που δημιούργησε ένα αμφίβολο περιβάλλον περιφερειακής ασφάλειας.

Μόνο στην Ευρώπη, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη αποκτήσει ή παραγγείλει το F-35. Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, και εκτός του ΝΑΤΟ, το έχει επιλέξει και η Ελβετία

Η ROKAF ενισχύει τον στόλο των σύγχρονων μαχητικών της

Η Νότια Κορέα θα αγοράσει 20 ακόμη μαχητικά αεροσκάφη F-35A από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως μέρος του προγράμματος FX που επικεντρώνεται στην απόκτηση stealth μαχητικών αεροσκαφών τρίτων χωρών, από το 2023 έως το 2028.

Η επιτροπή προώθησης του Προγράμματος Άμυνας της χώρας, υπό την ηγεσία του υπουργού Άμυνας Jong-sup Lee, αποφάσισε επίσημα στις 15 Ιουλίου να αγοράσει 20 επιπλέον F-35A για 3,9 τρισεκατομμύρια γουόν Κορέας (σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια). Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να τα αποκτήσει έως το 2028.

Ως εκ τούτου, η ROKAF θα έχει συνολικά 60 μαχητικά F-35A, καθώς διαθέτει ήδη 40 αεροσκάφη F-35A Block-I. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η Πολεμική Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Κορέας πραγματοποίησε αυτήν την εβδομάδα την παρθενική πτήση του νέου εθνικού μαχητικού αεροσκάφους 4++ γενιάς, KF-21, που παράγεται τοπικά από την Korean Aerospace Industries (KAI).

Με πληροφορίες από: Defense News / The Drive / Φωτογραφία αρχείου