Η τουρκική αμυντική βιομηχανία προσέλαβε μία από τις πιο διάσημες δικηγορικές εταιρείες της Ουάσινγκτον για να προσπαθήσει να παραμείνει στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 από το οποίο την απέκλεισε η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ πριν από δύο χρόνια εξαιτίας της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, των S-400.
Όπως αναφέρει το foreignlobby.com, η SSTEK Savunma Sanayi Teknolojiler (αμυντική βιομηχανία τεχνολογίας) με έδρα την Άγκυρα προσέλαβε την Arnold & Porter έναντι 750.000 δολαρίων για στρατηγικές συμβουλές και επικοινωνία με τους εμπορικούς εταίρους και τους ενδιαφερόμενους φορείς των ΗΠΑ στο πρόγραμμα. Το συμβόλαιο τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου και διαρκεί έξι μήνες.
Η SSTEK ανήκει εξ ολοκλήρου στην Προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών (SSB), το κυβερνητικό γραφείο που διαχειρίζεται την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.
Η Arnold & Porter θα «δίνει συμβουλές για την στρατηγική του SSB και Τούρκων εργολάβων ώστε να παραμείνουν στο Κοινό Πρόγραμμα Μαχητικών, λαμβάνοντας υπόψη και αντιμετωπίζοντας τους πολύπλοκους γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο», αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας.
Η εταιρεία «θα αναλάβει επίσης στοχευμένη προσέγγιση στους εμπορικούς εταίρους και τους ενδιαφερόμενους φορείς των ΗΠΑ στο Πρόγραμμα JSF (της κατασκευής και ανάπτυξης των F-35) για να εκφραστεί και να κατανοήσει τα ενδιαφέροντά τους όσον αφορά τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της SSB ως στρατηγικού συμμάχου και αξιόλογου συνεργάτη στο Πρόγραμμα JSF», σημειώνει η ανακοίνωση. Η Arnold & Porter δεσμεύεται επίσης να «παρακολουθεί συνεχώς τους ελέγχους των εξαγωγών και τις εμπορικές κυρώσεις … που μπορεί να είναι σχετικές και να εξηγεί τυχόν επερχόμενες κυρώσεις».
Δείτε ακόμη: Τέλος και επίσημα στα όνειρα της Τουρκίας για F-35! Τα μαχητικά μένουν στις ΗΠΑ για χάρη της USAF
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2019 ότι η Τουρκία αποκλείστηκε από το πολυεθνικό πρόγραμμα των F-35, αν και το Πεντάγωνο έχει αποσαφηνίσει έκτοτε ότι θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους Τούρκους εργολάβους άμυνας για βασικά εξαρτήματα έως το επόμενο έτος.
Το SSB αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo να ανακοινώνει κυρώσεις εναντίον του οργανισμού τον Δεκέμβριο βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) για τη συνεργασία του με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγών όπλων της Ρωσίας.
Ο ανώτερος σύμβουλος διεθνούς πολιτικής της Arnold & Porter, Miomir Zuzul, πρώην μέλος του Κοινοβουλίου στην Κροατία και πρώην πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη, είναι εγγεγραμμένος στο λόμπι για τη σύμβαση. Μαζί του βρίσκεται ο σταθερός συνεργάτης του Raul Herrera, πρώην γενικός σύμβουλος της Inter-American Investment Corporation και ανώτερος σύμβουλος της L. Charles Landgraf.
Η SSTEK και η Arnold & Porter αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο άλλο σχόλιο, παρά τα σχετικά αιτήματα.
Δείτε ακόμη F-35: «Αν η Ελλάδα πάρει τα stealth μαχητικά η Τουρκία θα ενεργοποιήσει τους S-400»
Ο Ozgur Eksi, ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Τουρκικού ειδησεογραφικού οργανισμού που ειδικεύεται σε θέματα Άμυνας Turdef.com, ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία αλληλεπικάλυψη μεταξύ των συνεργατών της SSTEK και του προγράμματος F-35, υποδηλώνοντας ότι η υπογραφή της σύμβασης από την εταιρεία θα μπορούσε να είναι ένας μέσο για το SSB ώστε να παρακάμψει τους περιορισμούς των ΗΠΑ στις δραστηριότητές του. Είπε ακόμη ότι η διοίκηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί να επανέλθει στο πρόγραμμα.
«Η διατήρηση της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 είναι σίγουρα μία από τις προτεραιότητες της τουρκικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Eksi. «Η SSB επαναλαμβάνει συνεχώς ότι είναι πιστή στις διεθνείς δεσμεύσεις της».
Πηγή: foreignlobby