Η Ρουμανία σχεδιάζει να αγοράσει συνολικά 48 stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, στο πλαίσιο ενός εξοπλιστικού προγράμματος με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin το οποίο όμως θα αποτελείται από δύο φάσεις, όπως αποκαλύπτει κυβερνητικό έγγραφο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.
Μάλιστα, ο Υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας αναφέρθηκε στην εν λόγω προμήθεια, αναφερόμενος στην πρώτη φάση του προγράμματος, η οποία αφορά την απόκτηση 32 stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 μαζί με ένα «πακέτο» που περιλαμβάνει υλικοτεχνική υποστήριξη, προσομοιωτές, εκπαίδευση πληρωμάτων και πυρομαχικά συνολικής αξίας 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα υλοποιηθεί μέσω FMS.
🚨BREAKING: Its completely official – 🇷🇴Romania goes for 48x F-35s
The document sent today by the MoD in the parliament requests approval for F-35 program split in 2 phases. Phase I: 32 F-35 now and Phase II: 16 F-35 in few years
Official unclassified document⬇️1/3 pic.twitter.com/TMqetqtsEf
— Dacian Draco🇷🇴🇪🇺 (@AndreiS49747209) September 26, 2023
Οι πληροφορίες αυτές έγιναν γνωστές από την επιστολή του ρουμανικού Υπουργείου Άμυνας προς το Κοινοβούλιο, για την οποία είχαμε γράψει στο OnAlert στις αρχές Αυγούστου, ωστόσο στο έγγραφοι αυτό γίνεται λόγος και για δυνητική προμήθεια ακόμα 16 stealth μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του εξοπλιστικού προγράμματος που ενδεχομένως τεθεί σε ισχύ λίγα χρόνια μετά με απώτερο σκοπό την επιχειρησιακή λειτουργία τριών μοιρών F-35.
Η Ρουμανία, κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, επιθυμεί να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της με την αγορά τόσο νέων μονάδων επιφανείας για το Πολεμικό Ναυτικό όσο και με νέα μαχητικά, καθώς αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Για αυτό τον λόγο έχει βάλει στο «στόχαστρο» τα F-35 ώστε να καλύψει το «κενό» που έχει δημιουργήσει η απόσυρση των παλαιών, σοβιετικής εποχής, μαχητικών αεροσκαφών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία αύξησε φέτος τις αμυντικές δαπάνες της από 2% στο 2,5% του ΑΕΠ της, ενώ «μοιράζεται» σύνορα μήκους 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, φιλοξενεί ένα αμερικανικό αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων και μια μόνιμη μονάδα μάχης της συμμαχίας σταθμεύει στο έδαφός της.
Φωτογραφία αρχείου