F-35: Η Νορβηγία δίνει 1,24 δισεκ. ευρώ για την πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα των stealth μαχητικών το 2025

Η Βουλή της Νορβηγίας ενέκρινε στις 7 Οκτωβρίου 2024, νέα προγράμματα προμήθειας εξοπλισμού για τον στόλο stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας μέχρι το 2030.

Πρόκειται για επενδύσεις ύψους περίπου 1,24 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν προγράμματα εκσυγχρονισμού και αγοράς όπλων ώστε όταν η Νορβηγία παραλάβει την τελευταία παρτίδα 12 μαχητικών F-35 το 2025, ο στόλος των stealth αεροσκαφών να πετύχει πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα την ίδια χρονιά.

Το νορβηγικό κοινοβούλιο ενέκρινε αυτές τις χρηματοδοτήσεις για την αγορά και εγκατάσταση διάφορων οπλικών συστημάτων στα stealth μαχητικά αεροσκάφη όπως για παράδειγμα πύραυλοι αέρος – αέρος μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, αλλά πυρομαχικά ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς εναντίον χερσαίων και θαλάσσιων στόχων. 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εξοπλισμό των νορβηγικών F-35 με τους πυραύλους Joint Strike Missile (JSM) αφού στο πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής του συμμετέχει η νορβηγική εταιρεία Kongsberg. Έχουν βάρος 416 κιλά, εκ των οποίων 118 κιλά ζυγίζει η πολεμική κεφαλή και μήκος 4 μέτρα.

Μπορούν να αναπτύσσουν υψηλές υποηχητικές ταχύτητες και έχουν μέγιστη εμβέλεια 275 χιλιομέτρων ή 150 ναυτικών μιλίων και διαθέτουν stealth χαρακτηριστικά, δηλαδή μειωμένη θερμική υπογραφή στα ραντάρ. Ακόμα, χρησιμοποιούν GPS, σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και σύστημα χαρτογράφησης εδάφους για να κατευθύνονται με ακρίβεια προς τον στόχο, αξιοποιώντας παράλληλα έναν παθητικό ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης, που του επιτρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά σε πεδία επιχειρήσεων όπου έχουν αναπτυχθεί εχθρικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Μέχρι σήμερα, έχουν παραδοθεί 40 stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 εκ των οποίων τα 34 είναι στη Νορβηγία και τα υπόλοιπα έξι βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος για την εκπαίδευση Νορβηγών πιλότων και τεχνικών εδάφους.

Με αυτόν τον τρόπο, η Νορβηγία προετοιμάζει το έδαφος ώστε όταν παραλάβει τα τελευταία 12 μαχητικά F-35 το 2025, τα οποία θα ενσωματώνουν ήδη το περίφημο πακέτο εκσυγχρονισμένων λειτουργικών συστημάτων και λογισμικού TR-3, να μπορούν να πετύχουν πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση και υψηλές διαθεσιμότητες.

Με πληροφορίες από: Army Recognition