F-35: Η Lockheed Martin «ξεμένει» από χώρο αποθήκευσης για τα μαχητικά που δεν έχουν παραδοθεί στην αμερικανική ΠΑ

Η Lockheed Martin δεν έχει αρκετό χώρο για να αποθηκεύσει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 που δεν έχουν παραδοθεί ακόμα στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, καθώς η αναβάθμισή τους έχει μείνει πίσω από το χρονοδιάγραμμα, αποκαλύπτει το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Επιπλέον, η ικανότητα δοκιμής του προγράμματος F-35 είναι περιορισμένη και θα επιδεινωθεί μόλις είναι έτοιμη η αναβάθμιση λογισμικού Technology Refresh 3 (TR-3) και η ενημέρωση Block 4, διαπίστωσε η αμερικανική Υπηρεσία.

Η GAO δεν δημοσίευσε τον αριθμό των ολοκληρωμένων F-35 που περιμένουν να παραδοθούν. Ωστόσο, την Τετάρτη, ο βουλευτής Rob Wittman, R-Va., πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής για τις Τακτικές Αεροπορικές και Χερσαίες Δυνάμεις, είπε στους δημοσιογράφους ότι μέσα σε μήνες περισσότερα από 100 αεροσκάφη θα είναι «στιβαγμένα στην άσφαλτο. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Η GAO είπε ότι η αποθήκευση τόσων κρίσιμων, ολοκαίνουργιων μαχητικών αεροσκαφών σε ένα μέρος είναι επικίνδυνη. Ο χώρος στάθμευσης στις εγκαταστάσεις της Lockheed μειώνετα και η εταιρεία πρέπει να έχει ένα εφεδρικό σχέδιο εάν εξαντληθεί, σημειώνει η Υπηρεσία.

Σε απάντησή της, η Lockheed Martin δήλωσε ότι έχει αρκετή ασφαλή υποδομή και χωρητικότητα για να σταθμεύσει όλα τα F-35 μέχρι να παραδοθούν.

Η αναβάθμιση λογισμικού TR-3 έχει καθυστερήσει λόγω προβλημάτων με το λογισμικό του και καθυστερήσεων στην παραγωγή βασικών εξαρτημάτων.

Από τον Ιούλιο του 2023, το Πεντάγωνο έχει αρνηθεί να δεχτεί την παράδοση των νεότερων F-35. Τα περισσότερα F-35 κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Lockheed στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, όπου και είναι σταθμευμένα.

Πηγή: Defense News