F-35: Η Ελβετία θα υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά μαχητικών χωρίς δημοψήφισμα

Η κυβέρνηση στην Ελβετία θα υπογράψει συμβόλαιο με την Lockheed Martin μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2023 για την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II , ανέφερε στις 18 Μαΐου 2022, προχωρώντας χωρίς δημοψήφισμα στη συμφωνία των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ελβετία επέλεξε το F-35 πέρυσι ως μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς, εξοργίζοντας την αντιπολίτευση  που δήλωσε ότι θα διασφαλίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να ανατραπεί αυτό που αποκαλούσαν μια περιττή επιλογή.

Η κυβέρνηση αρχικά σχεδίαζε να περιμένει το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας πριν κλείσει τη συμφωνία. Ωστόσο, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τις κινήσεις άλλων χωρών για επανεξοπλισμό, το έχει ξανασκεφτεί και θέλει να υπογράψει τη σύμβαση πριν λήξει τον επόμενο χρόνο «χωρίς να περιμένει ένα πιθανό δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση είπε ότι δεν ήταν σαφές εάν η αγορά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί υπό τους ίδιους όρους, εάν η συμφωνία έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί μόλις λήξει η προσφορά το επόμενο έτος. Γι’αυτόν τον λογο σπεύδει να υπογράψει το συμβόλαιο χωρίς να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα.

Πολλές χώρες έχουν αυξήσει τις δαπάνες για οπλικά συστήματα, ανέφερε, λέγοντας ότι η Φινλανδία αποφάσισε να αγοράσει 64 F-35A, η Γερμανία ήθελε να αγοράσει έως και 35 και ο Καναδάς θα αγόραζε 88 μαχητικά αεροσκάφη.

«Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος καθυστέρησης στην παράδοση έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, το αεροσκάφος πρέπει να παραδοθεί όπως έχει προγραμματιστεί από το 2027 για να διασφαλιστεί ότι ο πληθυσμός προστατεύεται από απειλές από τον αέρα μετά το 2030», ανέφερε η ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης.

Οι άλλες εναλλακτικές επιλογές της Ελβετίας ήταν το Eurofighter Typhoon, το F/A-18 «Super Hornet» της Boeing και το Rafale της Dassault.

Με πληροφορίες από: New York Post / Φωτογραφία αρχείου