F-35: Η Δανία «επαναπατρίζει» έξι stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς – Γιατί όμως ;

Σε μια αρκετά σημαντική κίνηση προχώρησε η Δανία, με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας να ανακοινώνει τον «επαναπατρισμό» των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 της βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Δανίας που βρίσκονται επί του παρόντος σε αμερικανικό έδαφος και χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, η Δανία υπέγραψε συμφωνία προμήθειας συνολικά 27 stealth μαχητικών F-35. Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί 10 αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας, εκ των οποίων τέσσερα έφτασαν στην αεροπορική βάση Skrydstrup το φθινόπωρο του 2023 και τα υπόλοιπα έξι βρίσκονται στην αμερικανική αεροπορική βάση Luke της Αριζόνα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα παραγωγής και ανάπτυξης των F-35 στην διαμόρφωση Block 4 με το «πακέτο» εκσυγχρονισμένων λογισμικών τύπου TR-3 έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και φόβο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που δεν παραλαμβάνουν τα αεροσκάφη που έχουν παραγγείλει, δημιουργώντας «κενά» στην διαθεσιμότητα των αεροπορικών τους δυνάμεων.

Μια από αυτές τις χώρες είναι και η Δανία, η οποία αποφάσισε να «επαναπατρίσει» τα F-35, που είναι στην διαμόρφωση TR-2 και έχουν τεθεί ήδη σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, ώστε πλέον να έχει στη διάθεσή της μια λειτουργική Πτέρυγα Μάχης στην βάση Skrydstrup με 10 stealth μαχητικά αεροσκάφη, μέχρι να παραλάβει τα υπόλοιπα 17 μαχητικά F-35 στην καινούργια διαμόρφωση Block 4 (TR-3).

Εξάλλου, το «κενό» των F-35 της Δανίας στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην αεροπορική βάση Luke, θα καλυφθεί από μαχητικά F-35 που ενσωματώνουν το ημιτελές «πακέτο» εκσυγχρονισμού TR-3. Ένας ακόμα λόγος που ίσως «βοήθησε» στην λήψη της συγκεκριμένης απόφασης είναι το γεγονός ότι η πώληση 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Αργεντινή και η παραχώρηση των υπολοίπων 19 μαχητικών ίδιων τύπου στην Ουκρανία, ανέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερες διαθεσιμότητες στα F-35.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: Forsvarsministeriet