Πολλά ευρωπαϊκά έθνη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, με την Αυστρία να γίνεται η πιο πρόσφατη που «γλυκοκοιτάζει» το αμερικανικό μαχητικό.
Η Αυστρία εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του στόλου των Eurofighter Typhoons με το F-35 μετά το 2030, ανέφερε σε δημοσίευμά της η Janes.
Μετά την δημοσίευση του αμυντικού προϋπολογισμού των 16 δισεκατομμυρίων ευρ έως το 2027, στις 7 Οκτωβρίου, η Janes ενημερώθηκε ότι η διεύθυνση εξοπλισμού του Υπουργείου Άμυνας της Αυστρίας (MoD) είχε επιφορτιστεί με τη συλλογή πληροφοριών για να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση της αποτίμησης για μια πιθανή αγορά του μαχητικού stealth πέμπτης γενιάς τα επόμενα δέκα χρόνια.
Η αποκάλυψη έρχεται λίγες μέρες αφότου μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η Τσεχία υπέβαλε επιστολή αιτήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια του F-35 Lightning II, που θα αντικαταστήσουν τα 14 JAS 39 Gripens της Saab που χρησιμοποιεί επί του παρόντος ο τσεχικός στρατός.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί ως μέρος των σχεδίων για την εύρεση διαδόχου για το Eurofighter Typhoon, ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη 4+ γενιάς στον κόσμο.
Οι πελάτες του F-35 στην Ευρώπη περιλαμβάνουν το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ελβετία, έχουν επιλέξει επίσης το αμερικαικό τζετ.
Λόγω των διαφόρων επιχειρησιακών χαρακτηριστικών, το F-35 είναι «αγαπημένο» μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ. Ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς, το stealth μαχητικό είναι ιδανική επιλογή για την εξάλειψη επίγειων ραντάρ, αμυντικών συστημάτων και κρίσιμων στρατιωτικών υποδομών.
Επιπλέον, η χρήση του ίδιου εξοπλισμού ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές χώρες να οικοδομήσουν αποτελεσματική αποτροπή κατά της Ρωσίας.
Η Αυστρία αγόρασε το Eurofighter Typhoon το 2022 αντικαθιστώντας τα Gripen C/D και μόλις πριν από λίγα χρόνια, το 2014, ολοκλήρωσε την εξόφληση του κόστους αγοράς των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα 15 μονοθέσια τζετ.
Πηγή: The Eurasian Times