F-35: Η Αυστραλία εξοπλίζει τα μαχητικά της με πυραύλους JASSM-ER από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ενέκριναν αίτημα από την Αυστραλία για αγορά 80 πυραύλων cruise εκτεταμένης εμβέλειας JASSM-ER έναντι 340 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πύραυλος έχει εμβέλεια 925 χιλιομέτρων και μπορεί να εκτοξευθεί από τα μαχητικά αεροσκάφη F/A-18F Super Hornets ή F-35A Lightning II της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας (RAAF).

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ (DSCA) σφράγισε τη συμφωνία την περασμένη Πέμπτη, η οποία περιλαμβάνει επίσης εξοπλισμό υποστήριξης μαζί με τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών», σημείωσε η DSCA σε ανακοίνωσή της.

«Η Αυστραλία είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους μας στον Δυτικό Ειρηνικό. Η στρατηγική θέση αυτής της πολιτικής και οικονομικής δύναμης συμβάλλει σημαντικά στη διασφάλιση της ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή. Είναι ζωτικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσουμε τον σύμμαχό μας να αναπτύξει και να διατηρήσει μια ισχυρή και έτοιμη ικανότητα αυτοάμυνας».

Το αίτημα της Αυστραλίας να αγοράσει τους πυραύλους «Joint Air-to-Surface Standoff Missiles – Extended Range» της Lockheed Martin είναι η τελευταία από πολλές παραγγελίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον περασμένο μήνα, εγκρίθηκε  από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ άλλη μια πώληση αξίας 94 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για προηγμένους πυραύλους ακριβείας στην Αυστραλία.

Πηγή: Australian Aviation