F-35: Η αναβαθμισμένη έκδοση του μαχητικού TR-3 θα καθυστερήσει για έναν ακόμη χρόνο

Η παράδοση του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 στην αναβαθμισμένη έκδοση TR-3 μπορεί να καθυστερήσει για έναν ακόμη χρόνο, δηλαδή 16 μήνες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Το stealth μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed Martin χρειάζεται την αναβάθμιση για να μπορέσει να φέρει πιο εξελιγμένα όπλα ακριβείας και να συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες για τα εχθρικά αεροσκάφη και την αεράμυνα. Η αναβάθμιση υλικού θα αυξήσει την επεξεργαστική ισχύ 37 φορές σε σχέση με τις τρέχουσες δυνατότητες του F-35.

Kατά την διάρκεια ακρόασης στην αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής, ο βουλευτής Rob Wittman αποκάλυψε ότι τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη στην αναβαθμισμένη έκδοση θα αρχίσουν να παραδίδονται τον Απρίλιο του 2024. «Μάθαμε ότι η καθυστερημένη παράδοση επηρεάζει τώρα τις υπάρχουσες μοίρες μαχητικών» που περιμένουν τα αναβαθμισμένα F-35, πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και διευθυντής του προγράμματος των F-35, Michael Schmidt, μιλώντας στην υποεπιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής, δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα παράδοσης TR-3 «έχει επηρεαστεί από καθυστερήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη υλικού και λογισμικού καθώς και τη δοκιμή του πυρήνα επεξεργαστή».

«Οι βασικοί κίνδυνοι που έχουμε μπροστά μας επικεντρώνονται στην ωριμότητα και τη σταθερότητα του τελικού ενσωματωμένου λογισμικού, στην εκτέλεση πτήσεων με έναν γηρασμένο στόλο δοκιμαστικών αεροσκαφών και υποδομής και στην παράδοση του υλικού TR-3 στη γραμμή παραγωγής», είπε ο Schmidt.

Πηγή: Bloomberg / Φωτογραφία αρχείου Reuters