F-35: Η Αμερική εξοπλίζει με μαχητικά την Ευρώπη – Σε διαπραγματεύσεις και με την Πολωνία

Η αμερικανική εταιρία Lockheed Martin αγωνίζεται για μια νέα σύμβαση για την προμήθεια 32 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Πολωνία.

«Εάν η Πολωνία αποφασίσει να αγοράσει το F-35, θα λάβει αεροσκάφη τύπου Block 4. Αυτή η έκδοση θα περιλαμβάνει ολοκαίνουργιο λογισμικό, πρόσθετα όπλα και έχουν τη δυνατότητα να φέρουν έξι πυραύλους αντί για τέσσερις «, δήλωσε ο Greg Ulmer, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής, υπεύθυνος για το πρόγραμμα F-35, στη Lockheed Martin.

Ο αξιωματούχος της εταιρείας δήλωσε ότι οι Πολωνοί είναι άλλος ένας κρίκος στην  παγκόσμια αλυσίδα  εφοδιασμού των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε παραδώσει 425 F-35, και είμαστε σε καλό δρόμο για να παραδώσουμε άλλα 131 μέχρι το τέλος του έτους. Το 2018, παραδόθηκαν 91 μαχητικά και το 2017 66. Το «πικ» στις παραδόσεις αναμένεται να έρθει το 2024 «, δήλωσε ο Ulmer. «Μέχρι το 2030, αναμένουμε ότι θα υπάρχουν 500 F-35 στην Ευρώπη. Μόλις οι πολωνικές εταιρείες παραγωγής εγκριθούν ως προμηθευτές μας, θα μπορούσαν να κατασκευάσουν οι ίδιες εξαρτήματα όχι μόνο για τα πολωνικά αεροσκάφη, αλλά και για τα παρεχόμενα απο άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. »

Τον Μάιο, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak δήλωσε ότι το υπουργείο του απέστειλε επιστολή αίτησης στις ΗΠΑ σχετικά με το σχέδιο της Πολωνίας να αποκτήσει μεγάλο αριθμό μαχητικών F-35. Η Βαρσοβία σκοπεύει να αντικαταστήσει τα γηρασμένα Su-22 και Mikoyan MiG-29 με αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς.

Πηγή: Military News