Το πρώτο stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς πολλαπλών ρόλων, F-35, για την Πολεμική Αεροπορία της Πολωνίας έφτασε και η Lockheed Martin έκανε σήμερα τα αποκαλυπτήριά του στις εγκαταστάσεις της, στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας.
Τα νέα πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη πήραν το όνομα «Husarz», το οποίο προέρχεται από τις θρυλικές πολωνικές «φτερωτές» μονάδες ιππικού των Ουσάρων που δραστηριοποιήθηκαν από τον 16ο αιώνα έως τις αρχές του 18ου αιώνα.
Η παρουσίαση του πρώτου πολωνικού F-35, έρχεται σε μια ιστορική ημέρα για την Πολωνία, η οποία σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστου, γιορτάζει την Εθνική Ημέρα Αεροπορίας.
Η Πολωνία έχει παραγγείλει συνολικά 32 αεροσκάφη από το 2020, συγκεκριμένα την διαμόρφωση F-35A του αμερικανικής κατασκευής μαχητικού.
Here comes the cavalry. 🐎
Introducing Poland’s first F-35A “Husarz”, honoring the legendary Winged Hussars cavalry. pic.twitter.com/20vQEa7Whr
— Lockheed Martin (@LockheedMartin) August 28, 2024
Wiceminister @pawelbejda: Bez wątpienia współpraca ta przynosi korzyści dla obu stron – Polska ma dostęp do najlepszego możliwego sprzętu wojskowego, a przemysł USA może dalej rozwijać swoją obecność w Europie. Mogłoby to być jeszcze bardziej opłacalne, gdyby amerykańskie firmy… pic.twitter.com/LmS58GVv9Q
— Ministerstwo Obrony Narodowej 🇵🇱 (@MON_GOV_PL) August 28, 2024
Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων
Η συμφωνία ανάμεσα στην Πολωνία και την Lockheed Martin περιελάμβανε επίσης ένα πακέτο επιμελητείας με ανταλλακτικά, εξοπλισμό υποστήριξης εδάφους και εξοπλισμό πιλότου, σύστημα διαχείρισης λειτουργίας υπολογιστή και εξοπλισμό υποστήριξης εδάφους, ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης υποστήριξη για τη λειτουργία αεροσκαφών και λοιπού εξοπλισμού έως το 2030.
Ένα δεύτερο πακέτο στην ίδια σύμβαση περιλαμβάνει ολοκληρωμένη εκπαίδευση πιλότων και τεχνικού προσωπικού στις ΗΠΑ. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης έναν εφεδρικό κινητήρα F135 που κατασκευάζεται από την Pratt & Whitney.
Η συμφωνία ανέρχεται σε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σύμβαση όπλων στην ιστορία της Πολωνίας.
Oto pierwszy polski samolot F-35A Lightning II 🇵🇱
W dniu Święta Lotnictwa Polskiego, w Fort Worth w Teksasie zaprezentowany został pierwszy polski myśliwiec V generacji.
To wielki przełom w rozwoju Sił Zbrojnych RP i ważny element procesu ich transformacji. Zmieni przyszłość… pic.twitter.com/kApIpzFt7d
— Sztab Generalny WP (@SztabGenWP) August 28, 2024
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο αεροσκάφος F-35 θα παραδοθεί στην πολωνική Πολεμική Αεροπορία μέσα στο 2024. Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2030 και η Βαρσοβία θα λαμβάνει τέσσερα έως έξι αεροσκάφη ετησίως.
Ωστόσο, η έναρξη των παραδόσεων δεν σημαίνει ότι το F-35 θα πετάξει στην Πολωνία φέτος. Τα πρώτα έξι μαχητικά θα παραμείνουν προς το παρόν στις ΗΠΑ για να γίνει η εκπαίδευση των πιλότων και του προσωπικού εδάφους. Η άφιξη του πρώτου αεροσκάφους σε πολωνικό έδαφος έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2025.
Η αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα των πολωνικών F-35 θα επιτευχθεί μετά την παράδοση των οκτώ πρώτων αεροσκαφών (το ήμισυ της μοίρας) στη χώρα, την εκπαίδευση του απαραίτητου αριθμού πιλότων και τεχνικών και τον εξοπλισμό των μηχανών με τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Αυτό αναμένεται να γίνει πιθανότατα το 2028.
Χωρίς όπλα και SSI η συμφωνία της Πολωνίας
Η σύμβαση που υπεγράφη το 2020 δεν προβλέπει την αγορά νέων όπλων για το F-35. Ωστόσο, τα stealth μαχητικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπλα που έχει ήδη η Πολωνία στο οπλοστάσιό της.
Η Βαρσοβία έχει υπογράψει ξεχωριστές συμβάσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά όπλων που μπορεί να φέρει το μαχητικό πέμπτης γενιάς, όπως οι πύραυλοι AIM-9X Sidewinder, οι AIM-120C AMRAAM και οι AGM-88G AARGM-ER.
Follow along with Poland’s first F-35 as it’s brought to life!
We’re one step closer to revealing Poland’s F-35A “Husarz”. How close? Next Wednesday, in fact. 👀 pic.twitter.com/lGND5XQMfe
— F-35 Lightning II (@thef35) August 23, 2024
Επίσης, στη σύμβαση δεν περιλαμβάνονται ούτε τα αντισταθμιστικά έργα, γνωστά ως SSI, δηλαδή την κατασκευή των κατάλληλων υποδομών στο πολωνικό έδαφος από την Lockheed Martin, η οποία θα ανέβαζε το κόστος της σύμβασης κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Οι Αμερικανοί πρότειναν επίσης στην πολωνική κυβέρνηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα JSF, αλλά η Βαρσοβία αρνήθηκε, «χάνοντας» την ευκαιρία να συμμετάσχει η πολωνική αμυντική βιομηχανία στο έργο.