F-35 elephant walk: Η Σεούλ «απαντά» στην εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας

Η Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό elephant walk με τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 που διαθέτει, ως σαφή «απάντηση» μια μέρα μετά την προκλητική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-17 από τη Βόρεια Κορέα.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση χθες, λέγοντας ότι ο Υπουργός Άμυνας της χώρας επιθεώρησε ο ίδιος την περίφημη αυτή εκπαιδευτική άσκηση σχηματισμού, χωρίς ωστόσο να διευρκινίστηκε η αεροπορική βάση στην οποία διεξήχθη, όμως η συμβολική αξία της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας είναι μεγάλη.

Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το «elephant walk» ή αλλιώς «βηματισμός ελέφαντα» αντανακλά συνθήκες έκτακτης ανάγκης, κατά την οποία μεγάλος αριθμός μαχητικών (ή και άλλων αεροσκαφών) απογειώνονται μαζικά σε σχηματισμό το ένα πίσω από το άλλο.

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, διέταξε και επέβλεψε προσωπικά την εκτόξευση του πιο ισχυρού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) της χώρας, διασφαλίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη για μια «μακρόσυρτη αντιπαράθεση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιβολή νέων κυρώσεων σε ρωσικές και βορειοκορεατικές οντότητες καθώς και σε φυσικά πρόσωπα μετά την εκτόξευση του Hwasong-17. Οι στόχοι των νέων κυρώσεων κατηγορούνται πως «μετέφεραν» στοιχεία «προοριζόμενα για το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων της Βόρειας Κορέας», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.