Η πρόσφατη έγκριση από τις αμερικανικές αρχές για την αναβάθμιση του F-35, στην έκδοση «Block 4» για όλα τα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ φέρνει το μαχητικό σε μια νέα εποχή
Το Block 4 θα επιφέρει 53 νέες τεχνολογίες, οι οποίες στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην επαρκή αντιμετώπιση των ανταγωνιστών των ΗΠΑ αναφορικά με την αεροπορία και κυρίως την Κίνα και τη Ρωσία. Όπως γράφει το περιοδικό Air Force , «Καμία από αυτές τις αναβαθμίσεις δεν θα αλλάξει την εξωτερική εμφάνιση του αεροσκάφους ή» τη γραμμή του «.
Τα βασικά στοιχεία που θα παρουσιάσει το F-35 είναι τα εξής
* Νέα όπλα
Το μπλοκ 4 θα υποστηρίζει την βόμβα Stormbreaker (πρώην Small Diameter Bomb II) και συμμαχικά όπλα όπως οι πύραυλοι ASRAAM και Meteor του Ηνωμένου Βασιλείου , τον πύραυλο (SOM-J) της Lockheed Martin και της Τουρκίας και τον πύραυλο Joint Strike Kongsberg / Raytheon , ένα νέο πύραυλο που μπορεί να πλήξει στόχους στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα.
* Ηλεκτρονικός πόλεμος και ενημερώσεις επικοινωνίας
Το F-35 θα λάβει 11 ραντάρ και ηλεκτρο-οπτικές ενημερώσεις και 13 ηλεκτρονικές ενημερώσεις πολέμου, επιτρέποντας στο jet να ανιχνεύει άμεσα τις εχθρικές απειλές.
* Σύστημα αποφυγής σύγκρουσης στο έδαφος (GCAS). Ο αποπροσανατολισμός του πιλότου είναι ένα σοβαρό ζήτημα στα σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη. Νωρίτερα φέτος, συνέβη άλλωστε και η συντριβή ενός ιαπωνικού F-35 στη θάλασσα το οποίο εικάζεται ότι προκλήθηκε από απώλεια προσανατολισμού του πιλότου.
Το GCAS θα χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του αεροσκάφους για να εντοπίσει πότε βρίσκεται σε επικίνδυνο σύγκρουσης. Το σύστημα θα προειδοποιεί τον πιλότο και, αν δεν ληφθούν υπόψη οι προειδοποιήσεις, θα αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους και θα το τοποθετήσει σε ασφαλή διαδρομή πτήσης. Η GCAS θα μπορούσε να σώσει τον Ιάπωνα πιλότο τον Απρίλιο του 2019.
* Διευρυμένες δεξαμενές καυσίμου
Μεγάλη κριτική έχει ασκηθεί στα F-35 τα τελευταία χρόνια σχετικά με την εμβέλειά πτήσης του. Στο Block 4 θα προστεθούν επιπλέον 600 γαλόνια καυσίμου που θα μεταφέρονται σε εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων. Αυτό δεν είναι ιδανικό, καθώς ακόμη και μικρές αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση του F-35 θα θέσουν σε κίνδυνο το προσεκτικά κατασκευασμένο stealth προφίλ του αεροσκάφους, όμως αποτελεί τη μοναδική λύση για το θέμα της εμβέλειας.
* Μη επανδρωμένη συνοδεία
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και αναμφισβήτητα και άλλες αεροπορικές δυνάμεις εξετάζουν την ιδέα του συνδυασμού των F-35 με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χειριστούν πολύπλοκα περιβάλλοντα απειλών. Drones όπως το XQ-58 Valkyrie, το οποίο η Αμερικανική Αεροπορία θέλει να αγοράσει για να πειραματιστεί, θα μπορούσε να ανιχνεύσει άμυνες του εχθρού, και να πραγματοποιήσει εκτροπές για να επιτρέψει στα επανδρωμένα να φτάσουν αρκετά κοντά στον στόχο για να επιτεθούν με ασφάλεια. Μια τέτοια χρήση των drones θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά την αποτελεσματικότητα ενός F-35 χωρίς να το συνδυάσει με άλλο F-35.
* Άλλες αναβαθμίσεις
Άλλες αναβαθμίσεις του συστήματος περιλαμβάνουν αυξημένες ικανότητες κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων, πιθανώς συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Distributed Aperture of infrared cameras. Το F-35 θα έχει επίσης ανοικτές αρχιτεκτονικές βελτιώσεις, οι οποίες πιθανόν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των μελλοντικών αναβαθμίσεων, της δυνατότητας να εργάζονται μαζί με τις ναυτικές και τις χερσαίες μονάδες.
Η αναβάθμιση που αναμένεται να γυρίσει σελίδα στο F-35 είναι πάντως η προσθήκη του Laser, μια τεχνολογία που θεωρείται το μέλλον για όλα τα οπλικά συστήματα.
Πηγή: PopularMechanics