F-22: Τα stealth μαχητικά της USAF θα εξοπλιστούν με προηγμένα ατρακτίδια IRST

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην εταιρεία Raytheon που αφορά την εγκατάση νέων αισθητήρων στα stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-22, ενώ στο εξοπλιστικό «πακέτο» συμπεριλαμβάνονται ανταλλακτικά και εξοπλισμός για την υλικοτεχνική υποστήριξη του προγράμματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2029.

Τα stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-22 της USAF έχουν φωτογραφηθεί τους τελευταίους μήνες να πετούν με ένα προηγμένο ατρακτίδιο IRST, το οποίο έχει τη ικανότητα να εντοπίζει απειλές χαμηλής παρατηρισιμότητας μέσω της υπέρυθρης ακτινοβολίας τους.

Όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η ενσωμάτωση νέων αισθητήρων και ατρακτιδίων αναζήτησης και στόχευσης αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-22, το οποίο ανέρχεται στα 7,8 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 3,1 δισεκ. δολάρια διατίθενται για έρευνα και ανάπτυξη και τα υπόλοιπα 4,7 δισεκ. δολάρια σε αγορές εξοπλισμών μέχρι το 2030.

Επίσης, η σύμβαση για τους καινούργιους αισθητήρες των stealth αεροσκαφών ίσως «δείχνει» μια αλλαγή στον σχεδιασμό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας για την απόσυρση 20 μαχητικών τύπου F-22 Block 20 σε λίγα χρόνια, την ίδια στιγμή που η USAF επανεξετάζει το κόστος του προγράμματος ανάπτυξης αεροσκαφών έκτης γενιάς τύπου NGAD.

Με πληροφορίες από: Defense Post / Φωτογραφία αρχείου