F-22: «Πολύ σκληρό για να πεθάνει» το stealth μαχητικό αεροσκάφος της USAF – «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αντικαταστάτης τους»

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) να προετοιμάζεται για την οριστική απόσυρση των stealth μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-22 από την υπηρεσία λόγω της ένταξης αεροσκαφών 6ης γενιάς του προγράμματος ανάπτυξης NGAD, ωστόσο φαίνεται ότι τα περίφημα Raptors θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επιχειρησιακή λειτουργία τα επόμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής της Διοίκησης Αεροπορικής Μάχης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση του Ινστιτούτου Μίτσελ ότι πλέον δεν είναι προγραμματισμένη η αντικατάσταση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-22 από συμβατικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη 6ης γενιάς τύπου Next Generation Air Dominance.

«Αυτή τη στιγμή, ειλικρινά, δεν υπάρχει αντικαταστάτης του F-22, το οποίο είναι ένα φανταστικό αεροσκάφος και μάλιστα σχεδιάζουμε αρκετές αναβαθμίσεις γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Πτέραρχος Κένεθ Γουίλσμπαχ. «Είμαι υπέρ της διατήρησης των F-22 Block 20. Έχουν μεγάλη αξία στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορούν να αποδείξουν τις τεράστιες ικανότητές τους» είπε στη συνέχεια ο Αμερικανός Διοικητής.

Σε σχετική ερώτηση για το πρόγραμμα ανάπτυξης NGAD απάντησε ότι: «Όπως όλοι γνωρίζουν, βρισκόμαστε στη φάση επιλογής σχεδίου για τα NGAD και επομένως οι δικηγόροι μου με συμβούλεψαν να μην μιλήσω πολύ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα», κάτι που είναι αναμενόμενο αφού η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναμένεται να επιλέξει ανάμεσα στην Lockheed Martin και στην Boeing για την ανάθεση του τεράστιου εξοπλιστικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι η USAF θέλει πάση θυσία να μειώσει το κόστος κατασκευής των stealth αεροσκαφών έκτης γενιάς κατά περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα, ενώ «πονοκέφαλο» προκαλούν και διάφορα άλλα υποπρογράμματα  για τα χιλιάδες αυτόνομα UAV και drones που θα επιχειρούν μαζί με τα αεροσκάφη τύπου NGAD, εξοπλισμένα με νέους αισθητήρες, κινητήρες, ραντάρ και οπλικά συστήματα, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας να «εκτοξεύεται στα ύψη».

Με πληροφορίες από: TWZ