F-16C: «Τέλος εποχής» για τα «Barak-1» της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας

Το Ισραήλ απέσυρε και επίσημα το τελευταίο επιχειρησιακό μαχητικό αεροσκάφος F-16C Fighting Falcon, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για τα μαχητικά που είχαν από τρεισήμισι δεκαετίες υπηρεσίας.

Η τελετή απόσυρσης έγινε στην αεροπορική βάση Ovda, την τελευταία επιχειρησιακή μονάδα της 115 Μοίρας της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF). Το F-16C αποτελούσε σημαντικό στοιχείο των δυνατοτήτων αεράμυνας του Ισραήλ από την εισαγωγή του στην υπηρεσία τη δεκαετία του 1980.

Με το όνομα «Barak», που στα εβραϊκά σημαίνει «Κεραυνός», αυτά τα αεροσκάφη έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Το Barak-1, μια παραλλαγή του F-16 Fighting Falcon, σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες της IAF.  Σύμφωνα με την αμυντική ιστοσελίδα Janes, η IAF είχε συνολικά 81 F-16C, ενώ είχε προηγηθεί και η απόσυρση 90 μαχητικών F-16A/B Netz τον Δεκέμβριο του 2016.

Με το F-16A/B να έχει ήδη αποσυρθεί υπέρ του Alenia M-346 Lavi για εκπαιδευτικούς ρόλους, η απόσυρση του F-16C επισημαίνει τη συνεχιζόμενη μετάβαση της IAF στο stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35A Adir.

Παρά την απόσυρση αυτών των παλαιότερων μοντέλων, η IAF εξακολουθεί να χρησιμοποιεί 47 διθέσια επιχειρησιακά εκπαιδευτικά F-16D Brakeet και 97 διθέσια F-16I Sufa.