F-16: Ξεκίνησε η παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών για την βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία

Η κατασκευή του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους F-16 για τη βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, προσθέτοντας ότι όλα τα βουλγαρικά μαχητικά αεροσκάφη θα παραχθούν στο εργοστάσιο του Greenville της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ.

Η παραγωγή F-16 στο Greenville σημειώνει σημαντική πρόοδο, με μαχητικά αεροσκάφη να συναρμολογούνται τώρα ταυτόχρονα για περισσότερες χώρες – όπως το Μπαχρέιν, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία – και η πρώτη δοκιμαστική πτήση μαχητικού θα γίνει στις αρχές του 2023, προστίθεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

«Είναι τιμή μας να υποστηρίζουμε τη Βουλγαρία στην επιθυμία της να αγοράσει οκτώ ακόμη μαχητικά αεροσκάφη F-16 και εκτιμούμε την ισχυρή συνεργασία μας με τη Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία» δήλωσε η Lockheed Martin.

Ο στόλος των μαχητικών F-16, που θα αντικαταστήσει τα σοβιετικής εποχής MiG-29, θα προσφέρει στη Βουλγαρία τον καλύτερο συνδυασμό προηγμένων δυνατοτήτων με επιχειρησιακή ικανότητα σε προσιτή τιμή, καθώς και ευκαιρίες στρατηγικής συνεργασίας.

Στις 11 Ιουλίου 2019, η Βουλγαρία υπέγραψε σύμβαση για την απόκτηση από την Lockheed Martin οκτώ μαχητικών πολλαπλών χρήσεων F-16 Block 70, σχετικής υποστήριξης, πυρομαχικών, πυραύλων Sidewinder AIM 9X Block II και σχετικού υλικού και υπηρεσιών στην τιμή των 1,2 δισεκ. αμερικανικών δολαρίων. Τα δύο πρώτα μαχητικά αναμένονταν να παραδοθούν στα μέσα του 2023 και τα δύο τελευταία το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά η πανδημία καθυστέρησε την υλοποίηση του έργου.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον περασμένο μήνα μια δεύτερη παραγγελία οκτώ επιπλέον μαχητικών αξίας περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε το 2028 η βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει μια πλήρη μοίρα μαχητικών F-16 Block 70.

Καθώς τα πρώτα μαχητικά αναμένεται να παραδοθούν στη Βουλγαρία το 2025, η χώρα επιδιώκει επίσης να μισθώσει άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη, όπως τα σουηδικά Gripen και τα γαλλικά Rafale, προκειμένου να καλύψει το αναμενόμενο κενό και να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της.

Πηγή: BNT