F-16 Viper: Τεχνικά προβλήματα καθυστερούν την παράδοση των νέων μαχητικών στην Ταϊβάν

Τα προβλήματα λογισμικού καθυστερούν την παράδοση 66 προηγμένων νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper από τις ΗΠΑ, αλλά η Ταϊβάν εξακολουθεί να αναμένει ότι η πλήρης παραγγελία θα φτάσει μέχρι το 2026, δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας του νησιού Chiu Kuo-cheng.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν το 2019 την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin Corp αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, μια συμφωνία που θα οδηγούσε τον στόλο F-16 του νησιού σε περισσότερα από 200 αεροσκάφη.

Ο Chiu νωρίτερα αυτό το μήνα είπε ότι τα 66 F-16 Viper είχαν καθυστερήσει λόγω διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά την Πέμπτη εξήγησε ότι το πρόβλημα συνδέθηκε με ζητήματα λογισμικού ελέγχου πτήσης και εργάζονται για να το αντιμετωπίσουν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

«Καταρχήν μέχρι το 2026 τα 66 αεροσκάφη θα φτάσουν όλα, δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα με αυτό», είπε στο κοινοβούλιο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε ότι η διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού είχε καθυστερήσει και ότι η Lockheed Martin είχε ήδη κυκλοφορήσει φέτος δύο πρωτότυπα F-16 Viper, το ένα από τα οποία ήταν για το Μπαχρέιν.

Η Ταϊβάν έχει αναβαθμίσει 141 αεροσκάφη F-16A/B στην έκδοση Viper και επιπλέον έχει παραγγείλει 66 νέα μαχητικά σε αυτήν την έκδοση, τα οποία διαθέτουν προηγμένα συστήματα αεροηλεκτρονικής, όπλα και ραντάρ για να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κινεζική αεροπορία, συμπεριλαμβανομένου του προηγμένου stealth μαχητικού J- 20.

Η Ταϊβάν διαμαρτύρεται από πέρυσι για καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων από τις ΗΠΑ, όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, καθώς οι κατασκευαστές στρέφουν τις προμήθειες στην Ουκρανία.

Πηγή: Reuters