F-16 Viper: Παρά τις καθυστερήσεις η Ταϊβάν ελπίζει – Μέχρι το τέλος του 2024 θα φτάσουν τα νέα μαχητικά

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε, χθες Παρασκευή, ότι στοχεύει στην παράδοση των πρώτων νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, κατηγορώντας τις «οξείς διακυμάνσεις» στη διεθνή κατάσταση για τις καθυστερήσεις στην παραλαβή τους.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν το 2019 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ταϊβάν, αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια συμφωνία που θα οδηγούσε τον στόλο F-16 του νησιού σε περισσότερα από 200 αεροσκάφη, τον μεγαλύτερο στην Ασία, για να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στην αυξημένη απειλή από την Κίνα.

Η Ταϊβάν μετατρέπει 141 αεροσκάφη F-16A/B σε Viper και έχει παραγγείλει 66 νέα μαχητικά σε αυτήν την έκδοση, τα οποία διαθέτουν προηγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα, όπλα και ραντάρ για να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κινεζική αεροπορία.

Σε μια ενημέρωση για τις παραδόσεις, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι η πρώτη παρτίδα των νέων F-16 πρόκειται να φτάσει το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Λόγω των έντονων διακυμάνσεων της διεθνούς κατάστασης, που είχαν ως αποτέλεσμα σύνθετο αντίκτυπο, όπως καθυστερήσεις στις παραδόσεις ορισμένων προμηθευτών και προσαρμογές στο πρόγραμμα συναρμολόγησης των ΗΠΑ, υπήρξε μερική προσαρμογή στο πότε θα φύγουν από το εργοστάσιο».

Η Πολεμική Αεροπορία θα παρακολουθεί στενά το πρόγραμμα παραγωγής και θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στο εργοστάσιο με στόχο να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις μέχρι το τέλος του 2026, πρόσθεσε το ΥΠΑΜ του νησιού.

Η Ταϊβάν έχει αναφέρει καθυστερήσεις και σε άλλες παραδόσεις όπλων των ΗΠΑ, όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger από το 2022, καθώς οι κατασκευαστές δίνουν προτεραιότητα στις προμήθειες στην Ουκρανία.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν είναι καλά εκπαιδευμένη, αλλά ορισμένα από τα μαχητικά της αεροσκάφη γερνούν, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού στόλου των Mirage 2000. Ένα από αυτά συνετρίβη στη θάλασσα αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες αρχείου Reuters