F-16 Viper: Η Ταϊβάν θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα μαχητικά από τις ΗΠΑ το 2026 – Μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για την καθυστέρηση

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι οι πολυαναμενόμενες παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper που αγόρασε από τις ΗΠΑ πιθανότατα θα ξεκινήσουν το 2026.

Σύμφωνα με τα όσα είπε το υπουργείο, «όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την παραγωγή και την παράδοση του αμερικανικού αεροσκάφους έχουν επιλυθεί».

Το 2019, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 66 F-16 Viper στην Ταϊβάν, στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αρχικές παραδόσεις είχαν προγραμματιστεί για το 2023, αλλά δεν προχώρησαν λόγω προβλημάτων ενοποίησης λογισμικού με τον εξοπλισμό που θέλει να εγκαταστήσει η Ταϊβάν.

Πέρυσι ανακοινώθηκαν περαιτέρω καθυστερήσεις λόγω τεχνικών προκλήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς οι ΗΠΑ έδωσαν προτεραιότητα στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Η Ταϊβάν χρειάζεται επειγόντως σύγχρονα αεροσκάφη για να κάνει τον στρατό της ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό απέναντι στην αυξανόμενη πίεση από την Κίνα.

Αν και το νησί αναμένεται να παραλάβει δύο πρωτότυπα F-16 Viper αργότερα μέσα στο 2024 για να υποβληθούν σε πτητικές δοκιμές, αρκετές αναφορές δείχνουν ότι η Lockheed Martin μπορεί να δυσκολεύεται ακόμα να παραδώσει και τα 66 αεροσκάφη έως το 2026.

Ρήτρες αποζημίωσης

Η Ταϊβάν μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τη Lockheed Martin για την καθυστερημένη παράδοση των F-16, σύμφωνα με έκθεση της Focus Taiwan, επικαλούμενη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες διατάξεις της σύμβασης ορίζουν «τιμωρίες» για εταιρείες που δεν τηρούν τις προθεσμίες παράδοσής τους για «λόγους που δεν είναι ανωτέρας βίας».

Η Ταϊβάν θα πρέπει πρώτα να εντοπίσει τις ζημίες που υπέστη ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων και να ζητήσει αποζημίωση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η κυβέρνηση της Ταϊβάν θα εφαρμόσει αυτή τη διάταξη.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters