F-16 Viper: Η Ταϊβάν παρέλαβε 139 αναβαθμισμένα μαχητικά από τις ΗΠΑ και θα αναπτύξει στόλο με 205 «Οχιές»

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ολοκλήρωσε την αναβάθμιση και την παράδοση συνολικά 139 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Viper (Block 70-72) στην Ταϊβάν, στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Phoenix Rising, που έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των αεροπορικών δυνάμεων της ROCAF, για την αποτροπή της ολοένα και αυξανόμενης απειλής της Κίνας.

Το τελευταίο αναβαθμισμένο μαχητικό αεροσκάφος παραδόθηκε στην Ταϊβάν τον περασμένο Δεκέμβριο, πέντε χρόνια μετά την παράδοση του πρώτου F-16 Viper στα τέλη του 2018 και δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της πρώτης Μοίρας μαχητικών της ROCAF με «Οχιές», το Νοέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το πρόγραμμα αναβάθμισης ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφορούσε μεταξύ άλλων την εγκατάσταση ραντάρ AESA τύπου AN/APG-83, ατρακτιδίων στόχευσης τύπου Sniper, συστημάτων ζεύξης δεδομένων Link 16 και νέα λειτουργικά συστήματα στο πιλοτήριο του αεροσκάφους. Ακόμα, πραγματοποιήθηκαν τροποποιήσεις και δομικές αναβαθμίσεις στα πτερύγια και στην άτρακτο των μαχητικών, καθώς επίσης και στον εξοπλισμό προσγείωσης.

Όμως η Ταϊβάν δεν θα σταματήσει εκεί, αφού στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ θα παραλάβει ακόμα 66 νέα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper, ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο πίεσαν 24 Αμερικανοί νομοθέτες με επιστολή τους στον πολιτικό προϊστάμενο της USAF, για να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ταϊβάν είχε ζητήσει την προμήθεια F-35, όμως οι Αμερικανοί αρνήθηκαν και πρότειναν την πώληση δεκάδων νέων F-16 Viper και υποστήριξη στο νέο εγχώριας κατασκευής μαχητικό της Ταϊβάν που αναμένεται να πραγματοποιήσει την «παρθενική» του πτήση το 2025. Συνεπώς, η ROCAF θα είναι σε θέση τα επόμενα χρόνια να αναπτύξει στόλο με συνολικά 205 «Οχιές».

Με πληροφορίες από: Defense Post / Φωτογραφίες αρχείου Reuters