F-16 Viper: Η Σλοβακία υποδέχθηκε με τιμές τα πρώτα δύο αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη [pics]

Με επίσημη τελετή η Σλοβακία υποδέχθηκε στην αεροπορική βάση Malacky της Μπρατισλάβα, τα πρώτα δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper από τις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο της χώρας, Πίτερ Πελεγκρίνι, να δηλώνει ότι θα «συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας μας».

Η Σλοβακία είχε υπογράψει τον Δεκέμβριο του 2018 συμφωνία αξίας περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια συνολικά 14 μαχητικών τύπου F-16 Viper, ωστόσο οι παραδόσεις των αεροσκαφών καθυστέρησαν δύο έτη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα παραγωγής τους.

Ωστόσο, η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin έχει επισπεύσει τις διαδικασίες και πλέον έχει ολοκληρώσει την κατασκευή πέντε F-16 Viper, εκ των οποίων τα πρώτα δύο πάτησαν στο σλοβακικό έδαφος, με τα υπόλοιπα εννιά να βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025.

Επί του παρόντος η Σλοβακία βασίζεται στους νατοϊκούς της συμμάχους για την εκτέλεση αποστολών επιτήρησης, εναέριας αστυνόμευσης και προστασίας καθώς παρέδωσε 12 μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι τα F-16 Viper είναι εξοπλισμένα με το προηγμένο ραντάρ APG-83 AESA της Northrop Grumman, βελτιωμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα, εκτεταμένη διάρκεια ζωής 12.000 ωρών και κρίσιμα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως το Automatic Ground Collision Avoidance System (Auto GCAS). Επίσης, θα διαθέτουν ένα νέο υπολογιστή αποστολής από την Raytheon, σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16, αναβαθμισμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, σύγχρονο πιλοτήριο με νέες οθόνες κ.ά.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από Reuters