F-16 στην Τουρκία: «Παράλογο να συνδέεται η πώληση μαχητικών με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO» λέει ο Καλίν

Οι προσπάθειες να συνδεθεί το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ με την επικύρωση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εντελώς παράλογη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

Επισήμανε ότι αυτά τα σκανδιναβικά κράτη θα ενταχθούν στη συμμαχία «μόλις εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

«Στέλνει πολύ λάθος μήνυμα και δεν βοηθά τη διαδικασία», πρόσθεσε ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για την πώληση F-16 στην Τουρκία.

O Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για τον οποίο η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας το καλοκαίρι. Τόνισε, επίσης, ότι για το ζήτημα αυτό οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή όχι μόνο με τις φινλανδικές και σουηδικές αρχές, αλλά και με Τούρκους αξιωματούχους.

Μιλώντας σήμερα, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ – Τουρκίας, ο Καλίν υποστήριξε ότι Άγκυρα και Ουάσιγκτον πρέπει να έχουν μία ευρύτερη γεωπολιτική «στρατηγική συνομιλία», τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται σε «αμοιβαία συμφέροντα».

«Όποιες διαφορές κι αν έχουμε, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε» είπε ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία έγινε αποδέκτης μίας «άδικης» και «προκατειλημμένης» κριτικής.

«Τώρα δεχόμαστε και πάλι αυστηρή κριτική από ορισμένους φίλους μας εδώ, ειδικά στην Ουάσιγκτον, και ξέρω ότι αυτό είναι το αίσθημα και μεταξύ ορισμένων μελών του Κογκρέσου», τόνισε ο Καλίν, αναφερόμενος στην δικομματική ομάδα αντιπροσώπων που υποστηρίζει να μην εγκριθεί η πώληση F-16 στην Τουρκία. Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την παράδοση των F-16, πρέπει να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου.

Με πληροφορίες από: Newsit / Hurriyet