F-16 στην Τουρκία: «Οι συμβάσεις με τις ΗΠΑ έχουν υπογραφεί», λένε πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι οι συμβάσεις για την προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ έχουν υπογραφεί και ότι οι εργασίες για τις λεπτομέρειες συνεχίζονται μεταξύ των αντιπροσωπειών.

«Οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί, οι εργασίες για τις λεπτομέρειες διεξάγονται μέσω συναντήσεων μεταξύ δύο αντιπροσωπειών. Οι λεπτομέρειες που θα προκύψουν μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τα επιμέρους θα κοινοποιηθούν στη συνέχεια», ανέφεραν οι ίδιες πηγές κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, η Άγκυρα πιθανότατα θα ζητούσε κάποιες αλλαγές στη συμφωνία για τα F-16, με επίκεντρο τη δυνατότητα συμπαραγωγής των μαχητικών.

«Η Τουρκία μπορεί να αλλάξει τον κατάλογο στο υπογεγραμμένο πακέτο και μπορεί να προβεί σε μειώσεις. Επί του παρόντος, το υπογεγραμμένο πακέτο περιλαμβάνει την αγορά 70 κιτ εκσυγχρονισμού, πυρομαχικών και 40 F-16, αλλά όπως είπα, η λίστα μπορεί να αλλάξει» ανέφερε το CNN Turk.

Δεν είναι γνωστό αν οι συμβάσεις που υπεγράφησαν, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές πηγές, περιλαμβάνουν τις αλλαγές αυτές.

Σε συνέντευξή του χθες, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η κοινή παραγωγή των F-16 είναι ένα «δύσκολο σημείο».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Anadolu / Φωτογραφία αρχείου