F-16 στην Τουρκία: Οι πρώτες αντιδράσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο – «Σφίγγα» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το αίτημα

To State Department σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση του τουρκικού στόλου των F-16, ανέφερε ότι “ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα. Σας παραπέμπουμε στις τουρκικές αρχές για να μιλήσετε περαιτέρω για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών τους”.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι ουσιαστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την απάντηση του επιβεβαιώνει ότι επί του παρόντος δεν έχει ενημερωθεί μέσω της επίσημης διαδικασίας το Κογκρέσο, συνεπώς οι συζητήσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας για τις αναβαθμίσεις γίνονται ακόμη σε ανεπίσημο και προκαταρκτικό στάδιο.

Υπενθυμίζεται πως δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση ζητά από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν αρχικά τον εκσυγχρονισμό των F-16 που διαθέτει η Τουρκία και ενδεχομένως την πώληση άλλων 40 F-16 στη γειτονική χώρα.

Πάντως μόλις έγινε γνωστό το δημοσίευμα, υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Παράδειγμα ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Frank Pallone, που αφενός επιβεβαιώνει εμμέσως ότι έχει φτάσει το σχετικό αίτημα στο Κογκρέσο και αφετέρου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του.

«Καταδικάζω έντονα την προτεινόμενη πώληση όπλων στην Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να ανταμείψουν την Τουρκία με νέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, δεδομένου του μακροχρόνιου ιστορικού του καθεστώτος Ερντογάν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποσταθεροποιητικές ενέργειες και αποτυχία να τηρήσει τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter ο κ. Pallone.

«Τους τελευταίους μήνες, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει κάνει πενιχρές προσπάθειες για να επιστρέψει στην «αγκαλιά» μας. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποθέσουν λανθασμένα ότι αυτή η πώληση θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να σταματήσει τις θανατηφόρες ενέργειές του και να αλλάξει τη διπλωματία του.

Αυτή η πώληση θα τον ενθαρρυνθεί και θα του δώσει τους πόρους για να συνεχίσει τις πολεμικές του πρωτοβουλίες στον Καύκασο και όχι μόνο. Δεν μπορώ να υποστηρίξω οποιαδήποτε ενέργεια του Κογκρέσου που θα βοηθούσε την Τουρκία να αυξήσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο», κατέληξε ο Αμερικανός βουλευτής.

Πηγή: Με πληροφορίες από ertnews.gr / Λένα Αργύρη