Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ομάδα από υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP μετέβη στις ΗΠΑ προκειμένου να διαπραγματευτεί την προμήθεια μαχητικών τύπου F-16 στην Τουρκία, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης. Τούρκοι αξιωματούχοι είναι αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία των διμερών συνομιλιών και την πιθανότητα να επιτευχθεί τελικά μια συμφωνία, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις του αμερικανικού νομοθετικού σώματος.
Η τουρκική αποστολή θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς Βουλευτές και Γερουσιαστές κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης. Τα μέλη της είναι:
- ο Εφκάν Αλά, επικεφαλής της αποστολής και Αντιπρόεδρος του AKP
- ο Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων,
- ο Οσμάν Μπακ, πρόεδρος της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση NATO
- ο Βολκάν Μποζκίρ, βουλευτής του AKP στην Κωνσταντινούπολη και
- ο Μεχντί Εκέρ, βουλευτής του AKP στο Ντιγιαρμπακίρ
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι έχει λάβει «θετικά μηνύματα» από δύο Αμερικανούς Γερουσιαστές, σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πρόσφατα συναντηθεί με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ και τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Κρις Κουνς.
Τα εμπόδια παραμένουν
Αν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «αισιοδοξία» της Άγκυρας, εντούτοις υποβαθμίζουν σε σημαντικό βαθμό την τροπολογία που «πέρασε» από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων στα μέσα Ιουλίου, η οποία απαγορεύει την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυχρονισμού ή αναβαθμισμένη τεχνολογία στην Τουρκία.
Ως εκ τούτου, για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία για τα F-16 στην Τουρκία θα πρέπει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
Αν λάβουμε υπόψη την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν και των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών κατά της Ελλάδας, αλλά και των ασταμάτητων παραβιάσεων και υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και UAV, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές ούτε δημιουργούν ένα «θετικό περιβάλλον» για τις τουρκικές αξιώσεις στο Κογκρέσο.