Περίπου δύο χρόνια αφότου η Ουκρανία άρχισε να ζητά από τους δυτικούς συμμάχους της μαχητικά F-16 για να τη βοηθήσουν να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις, τα πρώτα αεροσκάφη πρόκειται να φτάσουν μέσα στον επόμενο μήνα.
Το Κίεβο έχει απογοητευτεί από το μεγάλο χρονικό διάστημα που περίμενε για να πάρει τα μαχητικά και να εκπαιδεύσει τους πιλότους του, καθώς η Ρωσία είχε χρόνο να προετοιμάσει τις άμυνές της, ενώ ταυτόχρονα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία εξαντλούνταν.
Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα F-16 δεν θα αποδειχθούν από μόνα τους ένα σημείο καμπής στον πόλεμο.
«Έχουν υψηλό συμβολισμό, αλλά δεν θα έχουν ανάλογο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης. Θα είναι χρήσιμα, αλλά όχι καθοριστικά για την αλλαγή της δυναμικής, ειδικά στην αρχή», αναφέρει ο Mark Cancian, ανώτερος σύμβουλος στο Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).
Ποιός θα είναι ο αρχικός αντίκτυπος των F-16 στο πεδίο της μάχης;
Από την μεριά του, ο Σέρχι Κουζάν, πρόεδρος του Ουκρανικού Κέντρου Ασφάλειας και Συνεργασίας, μιας μη κυβερνητικής ερευνητικής ομάδας, είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 αεροσκάφη για να έχουν κάποιον αντίκτυπο οι αεροπορικές επιχειρήσεις, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να απωθήσει τη ρωσική αεροπορία πέρα από τα σύνορά της.
Η Oleksandra Ustinova, η οποία ηγείται της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Κιέβου για τα όπλα και τα πυρομαχικά, είπε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί σχεδόν 120 F-16 για να ενισχύσει σημαντικά την αεροπορική της ικανότητα.
Όσο περνάει ο καιρός και οι Ουκρανοί πιλότοι εξοικειώνονται με την χρήση των F-16 στον ουκρανικό ουρανό, ενώ ταυτόχρονα στο έδαφος οι υποδομές βελτιώνονται, τα δυτικά μαχητικά θα μπορούσαν τουλάχιστον να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενισχύσει την αντιαεροπορική της ασπίδα.
«Θα παρέχει κάποια ικανότητα αεράμυνας βάθους, ενδεχομένως θα βοηθήσει στην αναχαίτιση των ιρανικής κατασκευής drones Shahed και των πυραύλων cruise που εκτοξεύει καθημερινά η Ρωσία. Αν και είναι ένας πολύ ακριβός τρόπος για να γίνει αυτό, όσον αφορά τα πυρομαχικά», δήλωσε ο Τζάστιν Μπρονκ, ανώτερος ερευνητής στο Royal United Services Institute (RUSI). Θα αξίζει, από θέμα κόστους, οι ακριβοί πύραυλοι ενός F-16 να καταρρίψουν μερικά από τα χιλιάδες φθηνά drones που εκτοξεύονται από το ρωσικό έδαφος;
Ο ουκρανικός στρατός «προετοιμάζει το έδαφος»
Ο στρατός της Ουκρανίας προετοιμάζεται «σκληρά» για να μειώσει την απειλή για τα F-16 τους τελευταίους μήνες, εξαπολύοντας επιθέσεις σε ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, σύμφωνα με τον Σέρχι Κουζάν.
«Το πεδίο της μάχης, ειδικά στο νότο, ήδη διαμορφώνεται διαφορετικά», είπε. «Η Ουκρανία έχει τις δυνατότητες να χτυπήσει τα κορυφαία συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας».
Ωστόσο, ο Mark Cancianτου CSIS επεσήμανε ότι η Ουκρανία θα προσπαθήσει να «ανοίξει κενά» στην άμυνα της Ρωσίας λίγο πριν τα F-6 ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, και όχι πολύ καιρό νωρίτερα, για να μην δώσουν χρόνο στις ρωσικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν.
Η εκπαίδευση των πιλότων και η συντήρηση
Σημαντικό ρόλο στον ρόλο που θα παίξουν τα δυτικά μαχητικά στον πόλεμο είναι οι πιλότοι που θα τα χειρίζονται, αλλά και η συντήρηση των αεροσκαφών στο έδαφος.
«Η Ουκρανία μπορεί να πάρει εκατοντάδες αεροσκάφη, αλλά αν δεν έχουν αποτελεσματικά όπλα και ικανό πλήρωμα να τα χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικές τακτικές, τότε απλώς θα καταρρίπτονται σε μεγάλους αριθμούς», λέει ο Τζάστιν Μπρονκ.
Το χρονοδιάγραμμα για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε F-16 έχει κυριαρχήσει στις συζητήσεις για τις παραδόσεις και τις δεσμεύσεις των συμμάχων. Μέχρι το τέλος του 2024, η Ουκρανία αναμένει να έχει τουλάχιστον 20 πιλότους έτοιμους να πετάξουν F-16, αναφέρει η Oleksandra Ustinova.
«Είναι δύσκολο να ζητήσεις περισσότερα αεροπλάνα όταν δεν έχεις ανθρώπους να τα χειριστούν», πρόσθεσε.
Τόνισε, επίσης, ότι η συντήρηση των αεροσκαφών είναι μια ακόμη πιο πιεστική πρόκληση από την εκπαίδευση πιλότων. Οι περισσότερες επισκευές και η συντήρηση θα πρέπει να γίνουν εντός της Ουκρανίας και πιθανότατα θα πρέπει να βασιστεί σε ξένους εργολάβους που γνωρίζουν το αεροσκάφος.
Αεροπορικές βάσεις υπό απειλή
Η Ρωσία έχει ήδη εντείνει τις επιθέσεις της σε υποδομές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση και την ανάπτυξη των F-16, λένε οι αναλυτές.
«Η Ρωσία χτυπά όλα τα αεροδρόμια, τις πιθανές βάσεις των F-16, καθημερινά, τους τελευταίους δύο μήνες, τουλάχιστον», υπογραμμίζει ο Σέρχι Κουζάν.
Οι στόχοι θα γίνουν ακόμη πιο πολύτιμοι όταν φτάσουν τα αεροσκάφη, οι πιλότοι και οι ομάδες συντήρησης.
Αυτό είναι πιθανό να αναγκάσει την Ουκρανία να εγκαταστήσει συστήματα αεράμυνας για να προστατεύσει τις βάσεις της, παρόλο που δεν διαθέτει αρκετά ούτε για τις πόλεις της, όπου άμαχοι πλήττονται σχεδόν καθημερινά.
«Πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι τα αεροδρόμια θα προστατεύονται καλά την ώρα που πολιτικοί στόχοι μπορεί να δέχονται επίθεση», λέει ο Κουζάν, προσθέτοντας ότι κάθε βάση θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο συστοιχίες Patriot και δύο NASAMS για να είναι ασφαλείς.
«Μόλις χτίσουμε τις πτητικές μας ικανότητες, θα απωθήσουμε τα αεροπλάνα τους και ο τρόμος θα σταματήσει. Αλλά αυτοί οι δύο μήνες θα είναι πραγματικά δύσκολοι», πρόσθεσε ο Κουζάν.
Πηγή: Reuters