Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι αντιμέτωπη με μια ολοένα αυξανόμενη πίεση για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Ουκρανία, αφού οι Βρετανοί και οι Γάλλοι ανακοίνωσαν την έναρξη προγράμματος εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων, ενώ δυτικές χώρες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια τέτοια πρωτοβουλία, τις οποίες φαίνεται πως εγκρίνουν οι ΗΠΑ, όπως μετέδωσαν CNN και Politico.
Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα απορρίψει την πιθανότητα παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο να εγκρίνει μεταφορά τους από τρίτο κράτος στην Ουκρανία. Τα κράτη που έχουν αγοράσει το F-16, ή οποιοδήποτε άλλο οπλικό σύστημα, από τις ΗΠΑ πρέπει πρώτα να ζητήσουν την έγκριση της Ουάσιγκτον προτού τα μεταφέρουν σε τρίτη χώρα.
Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου επισήμανε ένα άρθρο του POLITICO τον Ιανουάριο που επικαλέστηκε έναν ανώτερο αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας που έλεγε: «Δεν νομίζω ότι είμαστε αντίθετοι» στην ιδέα μιας μεταφοράς [των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16] από τρίτο μέρος. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πρότεινε ότι οι συζητήσεις για την αποστολή F-16 θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την ολοκλήρωση του πολέμου. Αλλά ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται προς την κατεύθυνση της παράδοσης μαχητικών για το Κίεβο.
Υπενθυμίζεται πως το Λονδίνο θέλει να οικοδομήσει «διεθνή συνασπισμό» για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16, έπειτα από συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και του Ολλανδού ομολόγου του Μαρκ Ρούτε. Οι δυο άνδρες, που συναντήθηκαν με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ισλανδία, «συμφώνησαν να εργαστούν προκειμένου να οικοδομηθεί διεθνής συνασπισμός για να προμηθεύσει την Ουκρανία με αεροπορικές στρατιωτικές δυνατότητες, υποστηρίζοντας (…) από την εκπαίδευση (χειριστών) ως την παράδοση F-16», αναφέρει δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του κ. Σούνακ.