F-16 στην Ουκρανία: Οι λόγοι που τα δυτικά μαχητικά αναπτύσσονται με μεγάλη προσοχή

REUTERS/Valentyn Ogirenko

«Η Ουκρανία προσεγγίζει με μεγάλη προσοχή την επιχειρησιακή λειτουργία και ανάπτυξη των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, καθώς οι πιλότοι δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί πλήρως και έτσι δεν εκτελούν αρκετά επικίνδυνες αποστολές» δήλωσε ο Διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη και επικεφαλής της Αεροπορικής Διοίκησης του NATO

Ειδικότερα, ο Πτέραρχος Τζέιμς Χέκερ μίλησε πρόσφατα σε συνέδριο αεροδιαστημικών δυνάμεων και αναφέρθηκε στις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, σχετικά με την ανάπτυξη των δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στο πεδίο επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι τα F-16 ξεκίνησαν να πετούν τον Αύγουστο και έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους με την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων cruise και drones.

Ωστόσο, στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα σημειώθηκε και μια απώλεια F-16, με αποτέλεσμα ο πιλότος να σκοτωθεί και ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας να χάνει την θέση του. Οι ΗΠΑ προσέφεραν βοήθεια στην έρευνα που διατάχθηκε για τα αίτια της συντριβής, όμως το Κίεβο δεν ανταποκρίθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πτέραρχος Χέκερ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν μόνο εκπαιδεύσει τους πιλότους και τους τεχνικούς εδάφους αλλά ακόμα έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις αεροπορικής άμυνας και την οργάνωση των σχετικών σχηματισμών που εκτελούν αυτού του είδους τις αποστολές. Μέχρι σήμερα, η Ουκρανία έχει καταρίψει περισσότερα από 100 ρωσικά αεροσκάφη, ενώ η Ρωσία έχει καταρρίψει τουλάχιστον 74 ουκρανικά αεροσκάφη.

Επίσης, το γεγονός ότι καμία δεν έχει πετύχει αεροπορική κυριαρχία, λόγω των ολοκληρωμένων συστημάτων αεροπορικής άμυνας, έχει αποτρέψει τις δύο χώρες από το να αναπτύξουν πλήρως τα μαχητικά τους αεροσκάφη. Αυτός είναι ένας ακόμα παράγοντας που δεν επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

Με πληροφορίες από: ASF / Φωτογραφίες Reuters