F-16 στην Ουκρανία: Η Νορβηγία θα δώσει στο Κίεβο έξι μαχητικά – Άρχισαν οι παραδόσεις από Δανία και Ολλανδία

Η Νορβηγία θα δωρίσει έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία με τις παραδόσεις να αναμένονται τους επόμενους μήνες, όπως ανακοίνωσε η νορβηγική κυβέρνηση.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr Stoere, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του NATO, δήλωσε ότι οι παραδόσεις των F-16 σχεδιάζονται να ξεκινήσουν το 2024.

«Σε συνδυασμό με τα συστήματα αεράμυνας, τα μαχητικά αεροσκάφη θα είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι Ουκρανοί να αμυνθούν από τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις», ανέφερε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Αύγουστο την πρόθεση του να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί πόσα θα δοθούν.

Το Όσλο έχει στείλει δύο αεροσκάφη F-16 στη Δανία για να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.

Άρχισαν οι παραδόσεις των μαχητικών, ανακοίνωσε ο Μπλίνκεν

Οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να παραδίδουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία», προς την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας σε μια εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. «Τα αεροσκάφη αυτά θα πετάξουν στον ουκρανικό ουρανό αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Η Δανία έχει δεσμευτεί να δωρίσει 19 αεροσκάφη συνολικά, ενώ η Ολλανδία έχει υποσχεθεί να παραδώσει 24 αεροσκάφη. Επίσης, το Βέλγιο αναμένεται να δώσει 30 μαχητικά στο Κίεβο μέχρι το 2028. Η νορβηγική Πολεμική Αεροπορία αντικατέστησε τα δικά της F-16 με τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35.

Ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει τα πυρομαχικά και το προσωπικό που χρειάζεται για να πραγματοποιήσει τις δικές της επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

Με πληρπφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters