F-16 στην Ουκρανία: «Έφτασε η πρώτη παρτίδα δυτικών μαχητικών» λέει το Bloomberg

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg μετέδωσε σήμερα ότι η Ουκρανία παρέλαβε την πρώτη «παρτίδα» μαχητικών τύπου F-16, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για έναν μικρό αριθμό αεροσκαφών, ενώ η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σχετικά με το θέμα.

Η άφιξη των πρώτων δυτικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Ουκρανία φαίνεται πως έγινε πραγματικότητα περίπου ένα χρόνο μετά την δημιουργία του «συνασπισμού» από κράτη – μέλη του NATO, υπό την ηγεσία της Δανίας και της Ολλανδίας, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, η προθεσμία για την παράδοση των πρώτων δυτικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 ήταν μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Η Ουκρανία αναμένεται να παραλάβει συνολικά 79 μαχητικά τέτοιου τύπου από την Ολλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο και τη Νορβηγία, με τις παραδόσεις να συνεχίζονται τα επόμενα χρόνια.

Ο «συνασπισμός» των χωρών αυτό έχει αναλάβει επίσης την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, πληρωμάτων και τεχνικών εδάφους για την λειτουργία αλλά και την υλικοτεχνική υποστήριξη και συντήρηση των F-16, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό αν οι Ουκρανοί είναι σε θέση να ξεκινήσουν σύντομα τις επιχειρήσεις ή αν η διαδιασία θα διαρκέσει ακόμα κάποιους μήνες.

Με πληροφορίες από: Bloomberg / Φωτογραφίες Reuters