F-16 στην Ουκρανία: «Δεν έχουμε θέσει όρους, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε ρωσικό έδαφος», λέει η Ολλανδία

Η Ολλανδία έχει δώσει το «πράσινο φως» στο Κίεβο να αναπτύξει τα μαχητικά F-16 που έχει δώσει στην Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος, όπως δήλωσε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ολλανδίας, πτέραρχος Onno Eichelsheim.

«Δεν έχουμε επιβάλει περιορισμούς στη χρήση και την εμβέλεια των F-16, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται ο νόμος του πολέμου», είπε ο Ολλανδός Α/ΓΕΕΔ.

«Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πόρους που παρέχουμε όπως επιθυμεί, υπό την προϋπόθεση ότι τηρεί το ανθρωπιστικό δίκαιο του πολέμου», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί εταίροι δεν έφεραν κάποια αντίρρηση σε αυτό.

Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας. «Τα F-16 που μεταφέρθηκαν από την Ολλανδία στην Ουκρανία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στη Ρωσία, αλλά όχι εναντίον πολιτικών εγκαταστάσεων, μόνο κατά στρατιωτικών στόχων», δήλωσε ο Ρούμπεν Μπρέκελμανς στο τηλεοπτικό κανάλι NOS.

Όσον αφορά την επίθεση στο Κουρσκ, ο αρχηγός των ολλανδικών ΕΔ δήλωσε ότι είναι μια «λαμπρή επιχείρηση, από πρακτική άποψη».

«Έχουν καταλάβει μια μεγάλη περιοχή με καλό τρόπο, με νέες τεχνικές, αρκετά γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο, δημιούργησαν ένα δίλημμα για τον Πούτιν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ερώτημα τώρα είναι πώς μπορεί η Ουκρανία να εκμεταλλευτεί «στρατηγικά» την παρουσία στο Κουρσκ.

«Μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί, ή για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει μονάδες από την περιοχή του Ντονμπάς. Δεν νομίζω βέβαια να συμβεί το δεύτερο, οπότε ο χρόνος θα δείξει σε ποιο βαθμό θα έχει στρατηγικό αντίκτυπο», είπε ο πτέραρχος Eichelsheim.

Με πληροφροίες από: TASS, Interfax / Φωτογραφία αρχείου Reuters