F-16: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση συστημάτων IRST στην Ταϊβάν

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, υπέρυθρων συστημάτων αναζήτησης και παρακολούθησης IRST για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες Τετάρτη.

«Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει εκνευρισμό» στο Πεκίνο, το οποίο έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις ΗΠΑ – τον σημαντικότερο προμηθευτή όπλων της Ταϊβάν – να σταματήσουν την πώληση όπλων στο νησί.

Το Πεντάγωνο είπε ότι ο κύριος ανάδοχος θα είναι η Lockheed Martin, η οποία κατασκευάζει το F-16.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ταϊβάν θα αυξηθούν κατά 3,5%, για να φτάσουν σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2024, δήλωσε η πρόεδρος Tsai Ing-wen τη Δευτέρα, δεσμευόμενη να βελτιώσει την άμυνα εν μέσω μιας αυξανόμενης απειλής από την Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος.

Τα 500 εκατομμύρια δολάρια είναι η μέγιστη πιθανή αξία της σύμβασης και η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Παρά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κοινοποίηση δεν αναφέρει ότι έχει υπογραφεί σύμβαση ή ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Το σύστημα IRST είναι ένας τρόπος ανίχνευσης και παρακολούθησης αντικειμένων που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία – ή υπέρυθρες υπογραφές, σύμφωνα με την Lockheed Martin. Είναι ένας τύπος συστήματος αισθητήρων που μπορεί να ανιχνεύει και να παρακολουθεί απειλές σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτό που το κάνει μοναδικό, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, είναι η «παθητική» φύση του – που σημαίνει ότι μπορεί να δρα χωρίς να εκπέμπει καμία δική του ακτινοβολία.

Με το IRST, τα F-16 μπορούν να πετούν σε απειλητικά περιβάλλοντα και να εμπλέκονται με αντιπάλους χωρίς τη χρήση ραντάρ, εξαλείφοντας τον κίνδυνο εντοπισμού, εμπλοκής και ηλεκτρονικής επίθεσης.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters