F-16: Οι ΗΠΑ εκσυγχρόνισαν τα συστήματα EW στα μαχητικά της Ολλανδίας και της Δανίας, πριν τα στείλουν στην Ουκρανία

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Μια εξειδικευμένη μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αναβάθμισε τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Δανίας και της Ολλανδίας που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, ενισχύοντας την ικανότητα επιβίωσης του αεροσκάφους έναντι του εξελισσόμενου ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου.

Η 68η Μοίρα Ηλεκτρονικού Πολέμου εισήλθε σε αχαρτογράφητη περιοχή καθώς αποδέχτηκε το αίτημα αναβάθμισης που αφορούσε άγνωστα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

«Τα περισσότερα κέντρα επαναπρογραμματισμού θα έλεγαν ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνει, αφού πρόκειται για συστήματα που δεν γνωρίζαμε. Ήταν μια πρόκληση», είπε ο αρχιμηχανικός της 68ης Μοίρας Ηλεκτρονικού Πολέμου της USAF που ανέλαβε την αναβάθμιση των συστημάτων EW.

«Μετά την κατανόηση του συστήματος, το 68ο EWS παρέκκλινε ξανά από τις κανονικές μεθόδους και έστειλε τα μέλη του στο εξωτερικό σε ένα εργαστήριο για να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν το σύστημα», εξήγησε η USAF σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Τόσο οι στρατοί της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην απεριόριστη πρόσβαση στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και εμπλέκονται συνεχώς σε ηλεκτρονικό πόλεμο μέσω τεχνικών όπως η εμπλοκή και η πλαστογράφηση σε όλη τη διάρκεια του πολέμου για την επίτευξη της υπεροχής», αναφέρει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εξαιρετικά διαβαθμισμένες τεχνολογίες για να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιβίωσης των ουκρανικών F-16 και ως αντάλλαγμα θα συγκεντρώσουν κρίσιμες πληροφορίες από τις μάχες στην Ουκρανία για να εξάγουν τα δικά τους διδάγματα.

Με πληροφορίες από: The Defense Post, TWZ / Φωτογραφία αρχείου Reuters